Recension

: Medveten ekonomi
Medveten ekonomi: en vardag med guldkant Shoka Åhrman och Frida Treschow
2019
Natur och Kultur
5/10

Nyttiga baskunskaper med många slarvfel

Utgiven 2019
ISBN 9789127822832
Sidor 222

Om författaren

Shoka Åhrman är utbildad ekonom och arbetar på bank samt föreläser och skriver om privatekonomi, placeringar och beteendeekonomi.

Frida Treschow är utbildad jurist och arbetar idag som affärsjurist på advokatfirma. Hon arbetar även aktivt med att utbilda och föreläsa inom juridikområdet.

Sök efter boken

Jag har sedan barndomen ett intresse för privatekonomi och blir ganska ofta förvånad över andras brist på kunskap och intresse vad gäller de mer basala frågorna. Alltså blir jag förtjust när jag hittar en bok med titeln Medveten ekonomi – En vardag med guldkant som presenteras som ”ekonomiska tips, juridisk baskunskap och en titt på beteendeekonomin”. Det måste ju vara något jag kan rekommendera icke-ekonomer i min omgivning? Ja och nej, konstaterar jag efter läsningen.

Den där vardagen med guldkant ser jag inte mycket av och beteendeekonomin är ett kapitel som verkligen är just en liten titt på ämnet, utan fokus ligger på ekonomisk och juridisk baskunskap. Det är ju det jag tycker att många verkar behöva, så så långt är det rätt men sedan är det utförandet som lämnar en del att önska.

Det är mycket som ska in på drygt 200 ganska luftiga sidor och det blir ibland nästan för grundläggande; d.v.s. det finns inte utrymme för mer än så. Samtidigt är det bra att kombinera grunderna i privatekonomi och juridik, eftersom de är så nära sammankopplade och går in i varandra på olika sätt.

Det bästa är exemplen på frågeställningar utifrån olika personers förutsättningar – just sådant som vem ärver vad, vilka ägodelar ska delas upp vid en separation, vad händer om man skiljer sig efter femtio års äktenskap, vad gäller för en muntlig gåva? Frågor och svar är konkreta och lättbegripliga och även om det naturligtvis alltid finns aspekter som kan komplicera det hela täcker de in en stor del av fallen.

Lättläst och lättbegripligt är det för det mesta och flera av kapitlen avslutas med en ordlista med förklaringar av ord och begrepp inom det aktuella området. Då och då smyger det sig dock in stycken på renare ”ekonomiska” eller ”juridiska”, utan att det egentligen är vare sig nödvändigt eller tillför något.

Det som stör läsningen rejält är alla korrekturfel – på en sida kan det förekomma flera stavfel och något annat språkfel. Det framstår som slarvigt och hafsigt – eller löjeväckande som när ”Äktenskapets fem budord” visar sig vara sex till antalet.

Jag får nog leta vidare efter den grundläggande ekonomibok jag skulle vilja rekommendera, men jag inser mer och mer att den verkar vara ganska svår att skriva.

Saga Nordwall

Publicerad: 2019-03-17 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-15 19:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7667

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?