Recension

: Bitcoin
Bitcoin: En finansiell revolution Linus Lovén
2016
Blockkedjan
7/10

Bitcoin – flipp eller flopp?

Utgiven 2016
ISBN 9789163904233
Sidor 234

Om författaren

Linus Lovén bodde under 2015 i New York och tillbringade mycket tid vid Bitcoin Centre. Förutom ett stort intresse inom fintech så arbetar han som konsult inom finansiell rapportering och strategi, med examen från Lunds universitet. Han håller ofta föreläsningar om bitcoin och hur det kommer förändra framtidens finansiella infrastruktur.

Sök efter boken

Att en valuta överhuvudtaget fungerar som betalningsmedel förutsätter att användarna är överens om att den har ett värde. Nu har den digitala valutan Bitcoin gjort entré på valutamarknaden och frågan är om världens befolkning kommer att acceptera dess värde, eller om den är för svårbegriplig och därmed inte slår igenom ordentligt.

Den första frågan är hur man ”gör” Bitcoin. Linus Lovén gör sitt bästa för att förklara utvinningsproceduren med blockkedjan, källkoderna och P2P-systemet med servrar man kan ansluta sig till. Trots det är det svårt att förstå om man, som jag, inte kan någonting om programmering. Men man behöver ju inte förstå hur en symaskin är uppbyggd för att sy en snygg gardin. Kanske är det inte nödvändigt att begripa allt tekniskt om man ser att resultatet blir ett nytt och helt demokratiskt finansiellt system.

Många är idag rädda för finansiell kollaps. Det nuvarande systemet bygger på skuldsättning och världsekonomin anses av många vara en uppblåst bubbla. På toppen av detta finns det många mäktiga aktörer som värnar om systemets fortlevnad för egen vinnings skull. Den lilla människan kan känna sig maktlös inför staters och institutioners agerande vid ekonomiska kriser. Folk ser sina besparingar bli beslagtagna (Cypern) eller förlora kraftigt i värde. Därför har Bitcoin en enorm potential. Ett helt nytt ekonomiskt system som eliminerar beroendet av mellanhänder såsom banker, försäkringsbolag och andra finansiella institutioner. Blockkedjans unika egenskaper gör att man kan knyta kontrakt, avtal och försäkringar till koden. I sanning en revolution.

Bitcoinskeptikerna är många. Inflytelserika nationalekonomer som Paul Krugman och Alan Greenspan har ingen tro på att Bitcoin kommer att fungera över tid. Intressant nog har Bill Gates bytt sida. Från att inte vilja ta i Bitcoin med tång, använder hans stiftelse nu Bitcoin just för att det fungerar väldigt bra i utvecklingsländer där en stor del av befolkningen inte har bankkonton, och enkla och billiga transaktioner är av stor betydelse. Det är verkligen en demokratisk valuta på så sätt. Alla kan använda den. Det enda du behöver är en mobiltelefon och internet. Och även om Krugman och Greenspan är skeptiska så förutsåg den visionära nationalekonomen Milton Friedman framväxten av en digital valuta redan år 1999.

Även om författaren själv är Bitcoinentusiast så presenterar han sakligt alla hinder som måste överbyggas innan valutan kan få ett brett genomslag. Volatiliteten är ett hinder. Att människor skall bestämma sig för att Bitcoin har ett värde är också avgörande. Det finns en uppfattning om att Bitcoin är ett pyramidspel där utvinnarna är de som tjänar på affären. En missuppfattning enligt Lovén, som kan elimineras med kunskap.

För att kunna förstå Bitcoin på ett grundläggande sätt ger Lovén oss även lättillgängliga förklaringar om bland annat hur vi hanterat pengar historiskt, om finansiell psykologi och om visioner om en nyordning som inkluderar hela världens befolkning och inte bara de redan besuttna. Mycket trevlig läsning. Och pedagogiskt strukturerat med tydliga frågor, svar och summeringar. Det känns ganska uppenbart att syftet med boken är att åstadkomma attitydförändringar i människors uppfattning om Bitcoin. Jag skulle vilja påstå att han lyckats.

Många traditionella småsparare och investerare har förhållit sig ganska svalt till Bitcoin hittills, men idag läste jag en riktigt initierad och nyanserad artikel om Bitcoin i tidningen Aktiespararen. Det är helt möjligt att skiftet är i antågande på riktigt. Det vore oerhört spännande. Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt är där än, att jag säljer mitt pensionssparande och köper Bitcoin för hela slanten. Något jag kanske ångrar om tjugo år.

Kari Kapla

Publicerad: 2016-09-05 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-03 20:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6669

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?