Recension

: Girig-Sverige
Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika Andreas Cervenka
2022
Natur och Kultur
8/10

Farväl till folkhemmet

Utgiven 2022
ISBN 9789127176171
Sidor 254

Om författaren

Andreas Cervenka är vinnare av Sjunde AP-fondens journalistpris 2011 och Stora Journalistpriset 2001. Han ar arbetat som ekonomijournalist i femton år, bland annat på Dagens Industri, Affärsvärlden, E24.se och sedan 2007 på Svenska Dagbladet.

Sök efter boken

Sverige är inte längre den där föregångaren vad gäller välfärd och jämlikhet som det en gång kunde göra anspråk på. Sverige har på kort tid sett en massivt ökad ojämlikhet. Den som tror att Sverige är ett högskatteland har inte alls hängt med i utvecklingen under de senaste decennierna.

Faktum är nämligen att Sverige idag är ett skatteparadis – men bara för de rika. Kapitalbeskattningen är exempelvis bara en tredjedel av vad den är i USA, vi har idag inte kvar någon förmögenhets- eller arvsbeskattning, och fastighetsskatten har ersatts av en regressiv fastighetsavgift. Antalet dollarmiljardärer (observera miljardärer, inte miljonärer) har också dubblerats bara under det senaste decenniet, och deras totala förmögenhet har också växt. Faktum är att dollarmiljardärerna numera duggar så tätt i Sverige att det bara är extrema överklassghetton som Monaco, Guernsey och Lichtenstein som har fler dollarmiljardärer per capita.

I den här boken diskuterar ekonomi-journalisten Andreas Cervenka vad det är som har hänt med Sverige, och varför det har kunnat ske. Han diskuterar också konsekvenserna av detta, inte minst vad gäller bostadsmarknaden: möjligheterna för en normal skattebetalare att kunna köpa sig en egen bostad i någon av de större städerna i landet blir allt mindre, och allt mer beroende av omfattande belåning. Vilket i sin tur leder till att Sverige skapat sig ett eget litet subprime-problem, något som bara bäddar för en ny finansiell kris.

Cervenkas bok är fullspäckad med fakta om den svenska ekonomins utveckling. Ibland kan förvisso skildringen grotta ned sig lite väl mycket i att rabbla siffror från enskilda exempel, men när boken är som bäst så är argumentationen tung och väl underbyggd. Det jag framförallt kan sakna är en fyllig diskussion om de politisk-ekonomiska faktorer som har bidragit till att möjliggöra denna politik, inte minst den roll som arbetarrörelsen (och socialdemokraterna i synnerhet) har spelat. Detta till trots är det här ett debattinlägg som verkligen borde uppmärksammas i den politiska debatten.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2022-08-31 00:00 / Uppdaterad: 2022-08-30 21:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8859

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?