Recension

: Själslig ro: I nordiskt landskap
Själslig ro: I nordiskt landskap Anders Jorulf
2018
Votum & Gullers
7/10

Öppna landskap i Norden

Utgiven 2018
ISBN 9789188435583
Sidor 140
Först utgiven 2018
Språk svenska/ engelska

Om författaren

Anders Jorulf är född 1964 i Göteborg. Idag verksam som landskapsfotograf och bosatt i Stockholmstrakten. Aktuell med fotoutställningar och reportageresor med fotografier främst av nordiska miljöer med havet som ständigt närvarande.

Sök efter boken

Fotoboken Själslig ro: I nordiskt landskap. Inner Peace: In the nordic landscape av Anders Jorulf är indelad i fem större kapitel, alla innehållande storslagna naturfotografier från respektive land. Naturen är i fokus och förhållandevis ofta vatten och hav med solnedgångar. Även snölandskap förekommer ofta. De flesta bilder har en lång horisont med långa perspektiv. På bokens försättsblad skriver författaren att inte en enda är bild är Photoshop-redigerad.

På bokens etablerande uppslag finns en text i två spalter av författaren och fotografen Anders Jorulf på svenska och på engelska. Författaren berättar om hur han “vandrar längs kustländer vid Östersjöns lugna vatten”. Hur han omger sig med ljus och klippor och ser ut över Atlanten. Hur havet möter himlen och hur han långt från metropoler och hektiskt nutidsliv befinner sig mitt i naturen som får sitt ljus av solens strålar, månens ljus eller norrskenets flammor. För honom är “allting ingenting och ingenting allting, där en sekund är lång som ett liv och ett liv är kort som en sekund”. Boken Själslig ro: I nordiskt landskap är därmed ett försök att fånga just detta fantastiska, storslagna som ger inre ro.

Jorulf har sökt sig till Mön i Danmark, vidare upp genom Sverige, över till Österbottens långgrunda stränder och vidare till Nordnorges och Lofoten. Därefter till Island och fascinationen över detta magiska lands formationer har bidragit till ett större antal bilder. Alla fotografier är på sitt sätt unika och representativa för de olika länderna. Fotografen säger sig “älska det jag ser och får inspiration, lugn och inre ro i mitt skapande”.

På följande sida har Maud Olofsson, ordförande i Visita som är besöksnäringens branschförbund, skrivit en text med titeln “Hör tystnaden!” där hon lovordar naturen och årets växlingar. För att orka behöver vi naturupplevelser såsom lugnet, vågskvalp, månskensnätter och trädsus. Denna bok ska, enligt henne, påminna oss om detta.

Boken är i ett större format och därmed får man njuta av fotografierna i större skala och ofta publicerade över uppslaget. På så vis blir horisonten ofta ännu längre. Förhållandevis ofta ser vi bilder av orörd natur. På så vis kommer ett perspektiv av evighet in i bilderna. Endast på några bilder ser man spår av mänsklig verksamhet såsom vägar, bryggor, gärdsgårdar eller plogade åkrar. Särskilt bilderna från fjällvärlden i Nordnorge eller Island är magnifika med fjäll och fjordar och enorma höjd- och djupavstånd. Till varje fotografi finns en kort bildtext – på svenska och engelska – som med några lyriska meningar expanderar fotografiet och även anger var fotografiet är taget.

Boken är en upplevelse för den som är svag för naturens skönhet. Jag studerar fotografierna länge och förundras över färgernas sammansättningar, skiftningar och djup. Hur hav möter himmel och horisonten ibland försvinner i intet. Fotografen själv verkar närmast religiös över sitt verk och sina naturupplevelser – i slutet av boken skriver han om hur han knäpper sina händer och får tröst och nåd. Inget underligt alls – starka naturupplevelser är en källa till förundran och begrundan.

Barbara Strand-Blomström

Publicerad: 2019-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-31 21:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7622

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?