Recension

: Det nya Sydafrika
Det nya Sydafrika: En framtid i skuggan av apartheid Andreas Karlsson
2018
Historiska Media
7/10

Lättillgängligt om Sydafrika

Utgiven 2018
ISBN 9789175456645
Sidor 224

Om författaren

Andreas Karlsson är journalist, fotograf och författare, delvis bosatt i Kapstaden. Han har rapporterat om den afrikanska kontinenten under ett flertal år. Andreas är även guide och föredragshållare och ägnar mycket av sin tid på resande fot i Afrika. Bland hans tidigare titlar finns Sydafrikas historia, Mitt Kapstaden, och Från Kap till Kairo – anteckningar längs vägen.

Andreas.Karlsson
Foto: Görrel Espelund

Sök efter boken

I april 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. Fram till dess hade en liten minoritet av ”vita”, europeisk-ättade sydafrikaner, styrt landet, under ett system som kallades apartheid. Alla andra folkgrupper i landet – av apartheid-regimen klassificerade antingen som ”svarta” eller ”färgade” – förtrycktes brutalt; de fick inte bo eller äga egendom var som helst, de fick inte ta vilka arbeten som helst, de fick inte röra sig vart som helst, de fick inte gifta sig med vem som helst och så vidare. Massiv repression drabbade alla de som protesterade mot regimen. Men 1994, efter årtionden av aktiv kamp, så var apartheid-tiden till slut till ända. Äntligen kunde landets samtliga vuxna medborgare få vara med och bestämma om vem som skulle styra landet hädanefter. En av apartheid-politikens mest namnkunniga motståndskämpar, Nelson Mandela, blev vald till president. Den här boken handlar om det Sydafrika som har vuxit fram sedan dess, efter apartheid-politikens fall.

Den unga demokratin har haft många problem att bekämpa: hög kriminalitet, utbredd fattigdom, extremt hög socio-ekonomisk ojämlikhet, omfattande korruption inom den offentliga byråkratin, och en växande hiv-epidemi, för att bara nämna några av landets alla utmaningar… I vissa fall har det handlat om rena arv från apartheid-tiden. I andra fall är det problem som har växt betydligt sedan demokratiseringen. Karlsson skriver på ett enkelt och lättillgängligt vis om detta nya Sydafrika. Fokus ligger i hög grad på det politiska spelet, och några av de mer centrala politiska aktörerna i landet. Där spelar självklart partiet ANC, som innehaft regeringsmakten ända sedan demokratiseringen, en stor roll. Andra partier – som exempelvis Economic Freedom Fighters, en radikal utbrytarfalang ur ANC, eller oppositionspartiet Democratic Alliance – skildras dock också tämligen ingående.

Under senare år så har Sydafrika upplevt ett allt större ”demokratiskt underskott”, i takt med att det statsbärande partiet ANC har blivit allt mer fjärmat från folket som en gång lyfte partiet till makten. Kanske kan den utvecklingen sägas ha kulminerat under landets förra president Jacob Zuma, som lyckades sitta kvar under flera år trots att hans tid som president kantades av en rad politiska skandaler. Författaren till den här boken verkar därför mer hoppfull om att Zumas ersättare på presidentposten, Cyril Ramaphosa, kan bidra till att förbättra läget för landet. Porträttet som ges av just Ramaphosa – i kontrast till Zuma, som i hög grad skildras som en ganska inkompetent och korrupt president – kunde i det sammanhanget dock kanske ha varit lite mer kritiskt. Frågor som hur Ramaphosa på kort tid har lyckats bli en av världens mest förmögna män, efter att under apartheid-tiden ha varit tämligen fattig, kunde då ha ägnats större uppmärksamhet.

I sin helhet är det här dock en lättläst och snabb introduktion till det moderna Sydafrikas samtidshistoria – och därmed också en bok om landets framtid.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2018-11-28 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-27 21:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7556

2 kommentarer

Har inte besökt dagensbok.com på flera år av någon outgrundlig anledning men hittade tillbaka nu och märker att sidan är kvar och kommer göra det till en daglig rutin som förr i tiden. Vilken kulturskatt detta är! Roligt att ni fortsätter!

Daniel Oregistrerad 2018-11-28 09:06
 

Fint att höra, välkommen tillbaka!

Robert Myhreld Redaktionen 2018-11-28 21:56
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?