Recension

: Prison diary
Prison diary Fatima Meer
2001
Kwela books
4/10

Från en sydafrikansk cell

Utgiven 2001
ISBN 0-7957-0130-6
Sidor 212
Språk engelska

Om författaren

Fatima Meer har varit en av de centrala gestalterna i Sydafrikas frihetskamp. Hon var nära bekant med Nelson och Winnie Mandela.

Sök efter boken

Varje år fängslas mängder med människor för sina politiska åsikter. Regimer världen över försöker på så sätt tysta sina kritiker. Under apartheidregimen var Sydafrika en diktatur utan många likar i världen. Politiska aktivister fängslades i stor mängd för att de umgåtts med fel personer, för att ha spridit politisk propaganda eller för att de organiserat sig i förbjudna organisationer (dit en rad organisationer räknades).

När nu apartheidregimen har fallit, har vittnesmålen om förtrycket börjat komma ut i allt högre grad. En av de kvinnor som fängslades för sitt politiska arbete heter Fatima Meer, och hon fängslades utan att ens ha fått någon dom. I den här boken skriver hon om sin fängelseperiod under de närmare fyra månader hon satt i cell.

Boken är skriven som en dagbok. Eller snarare som en slags journal. Det handlar väldigt mycket om vad som händer. Middagar som ätes. Besök som Meer får. Konflikter de har haft med fångvaktare eller direktörer för fängelset. Den handlar tyvärr mindre om hur hon mår, vad hon tänker på, vad hon känner. Det finns där – hur hon saknar sina älskade, hur hon oroar sig för sina barn. Men det intar en något mer undanskymd plats, till förmån för de konkreta dagshändelserna. Det gör att boken känns något själlös, något ytlig.

Eftersom jag själv inte var så djupt insatt i Sydafrikas frihetskamp kände jag inte till Meer innan jag började läsa boken. Att hon var en framstående (indisk-afrikansk) akademiker och nära vän till familjen Mandela framgår i boken. Men man får egentligen inte lära känna författaren i någon högre grad. Det gör den också något mindre intressant om man inte redan vet vem Fatima Meer är. Som ett vittnesmål om det politiska förtryck som rådde i Sydafrika är det dock ett viktigt dokument.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 11:33

Kategori: Recension | Recension: #594

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?