Recension

: Solidaritetens betydelse
Solidaritetens betydelse Håkan Thörn
2010
Atlas
8/10

Låt oss vara solidariska

Utgiven 2010
ISBN 9789173893633
Sidor 376

Om författaren

Håkan Thörn är professor i sociologi vid Göteborgs universitet, där han forskar om sociala rörelser och globalisering. Han har bland annat skrivit böckerna Globaliseringens dimensioner och Rörelser i det moderna.

Sök efter boken

Mina föräldrar är konsekvent ganska ointresserade av politik och när jag kommer dragandes med politiska brandtal av olika slag inbillar jag mig att de i smyg ler lite åt mig, sådär överseende. Trots detta bojkottade mina föräldrar under senare åttiotalet och tidiga nittiotalet företag med intressen i Sydafrika. För mig säger det något om hur utbredd och allmänt accepterad antiapartheidrörelsen måste ha varit vid den tiden om till och med mina föräldrar aktivt valde att ta ställning mot regimen.

I sin bok Solidaritetens betydelse redogör Håkan Thörn för hur antiapartheidrörelserna såg ut i England och Sverige, samt vad de hade för betydelse för det slutliga avskaffandet av apartheid 1994. Och även om mina föräldrars bojkott till en början får mig att tro att antiapartheidrörelsen under hela sin verksamma tid hade ett brett och allmänt stöd inser jag snart att så inte är fallet. Thörn påminner mig, gång på gång, om att det inte var en enkel process att nå fram till det allmänna konsensus som tillslut rådde kring apartheidregimens vara eller icke vara, utan att det låg åratal av hårt arbete bakom den sociala acceptans som med tiden växte fram.

Det är alltså solidaritetsrörelsen och inte själva skeendena i Sydafrika som är bokens huvudfokus. Apartheidregimen och dess utveckling sätts enbart i relation till hur solidaritetsrörelsen ser ut under olika tidpunkter och hur dess utveckling följer de nationella proteströrelsernas utveckling. För mig är det framför allt intressant att läsa hur debatten och tongångarna i Sverige var, men det är ändå spännande att även få veta hur debatten såg ut i England, som ju är en gammal kolonialmakt.

Gränsen mellan att ge en allt för övergripande bild, eller att förlora sig i detaljer är ofta hårfin, men Thörn klarar för det mesta balansen med bravur. Endast under kortare sektioner blir han för ingående och ofta hade man snarare önskat att det var lite mer djupgående. Men hellre för övergripande än för grundligt om man får välja. Det är liksom inte lika lätt att tappa tråden då.

Det finaste med Solidaritetens betydelse är att Håkan Thörn visar att gräsrotsrörelser har ett inflytande på den politik länder för, att det lönar sig att engagera sig på olika sätt. Detta må kanske inte vara hans syfte med boken, men i slutändan framstår det ändå så, som att hela boken är en hyllning till den enskilda människans engagemang för andra människor. Solidaritet alltså, vilken grej.

Maria Carlsson

Publicerad: 2010-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-11 19:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3828

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?