Recension

: Bara du
Bara du Ninni Schulman
2018
Forum
7/10

Bara jag

Utgiven 2018
ISBN 9789137150703
Sidor 350

Om författaren

Ninni Schulman föddes 1972 och växte upp i den värmländska bruksorten Lesjöfors. Hon har arbetat som journalist sedan 1995 (på Värmlands Folkblad, Se & Hör, Expressen) och bor i Stockholm.

Sök efter boken

Vi drömmer väl alla om att möta vår själsfrände. En kärlekshistoria där allting känns självklart och rätt. En romans där alla bitarna faller på plats och där en vill stanna kvar. Där en växer och mår gott. Och vi har väl alla antingen varit i en destruktiv relation eller haft familj eller vänner som levt i en sådan.

Bara du är en kärlekshistoria. Vi får följa Iris. Hon är en frilansande formgivare som är trött på att leva ensam. Hon har en massa dejtingappar där drömprinsen bara kan finnas ett klick bort. Pål är lärare men jobbar nu som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Han är änkling sedan hans fru Sara-Kajsa gått bort i en muskelsjukdom. Historien berättas ur två perspektiv. Iris kapitel är dubbelt så långa som Påls.

Tinder först. Två nya meddelanden sedan i går kväll.
”Hej! Vad söt du är! Har du lust att hitta på nåt?”
En halvtimme senare, när hon inte svarat, hade samma kille, easyrider_81, skrivit igen:
”Nehej. Okej. Synd. Lycka till i alla fall.”

Tack så mycket, tänkte hon och slängde en blick ut genom fönstret där hon fick en skymt av sin spegelbild. Speciellt söt kände hon sig inte. Hennes Tinderbild, som var tagen på Gran Canaria sommaren innan, kunde inte klassas som annat än falsk varudeklaration. Hon hade inte gått till frisören på hela sommaren och för att dölja det så gott det gick hade hon alltid håret uppsatt i hästsvans.

Den härliga framtoningen hon filat på i sin presentation, där målet var att hitta den perfekta balansen mellan ambition och spontanitet, kändes lika falsk den. Hon visste inte vilken röst hon var mest trött på, sin egen eller andras.

Det är inte genom Tinder de träffas, Iris och Pål. Det är i tunnelbanespärren de stöter ihop, och sedan spelar slumpen in för fortsättningen. När de träffas blir det magiskt. Iris kan inte tro att det är sant. Det är som om Pål kan läsa hennes tankar. Trots att de egentligen är ganska olika passar de väldigt bra ihop. Iris, vars liv utspelar sig till stor del på sociala medier och Pål som inte alls är aktiv där. Det blir en spännande betraktelse i hur mycket våra liv nuförtiden kan regisseras utåt.

Bara du är en andlöst spännande berättelse om destruktiv kärlek. Att den berättas ur två perspektiv gör den extra rafflande. Är den ena parten psykisk sjuk eller är det en chimär? Trots att jag ganska snart räknade ut hur det låg till så var det fortfarande otroligt nervigt. Det är skickligt uppbyggt på ett enkelt sätt. Det är otäckt hur enkelt det är att bryta ner en annan människa. Undan för undan så att det knappt märks till en början. Att gradvis isolera och manipulera till dålig självkänsla och göra sig själv oumbärlig.

Det här är den givna semesterläsningen, vare sig du ligger i en hängmatta i Hälsingland bland broms och tallskog eller sitter på en klippa i Kroatien med med Adriatiska havet som fond. Du kommer garanterat att glömma var du befinner dig. Känslorna är omsorgsfullt beskrivna. Det är iakttagande, nära berättat och mycket trovärdigt. Tyvärr.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-25 07:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7353

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?