Recension

: Svara om du hör mig
Svara om du hör mig Ninni Schulman
2013
Forum
7/10

Glesbygdshemligheter och älgjakt

Utgiven 2013
ISBN 9789137141138
Sidor 415

Om författaren

Ninni Schulman föddes 1972 och växte upp i den värmländska bruksorten Lesjöfors. Hon har arbetat som journalist sedan 1995 (på Värmlands Folkblad, Se & Hör, Expressen) och bor i Stockholm.

Sök efter boken

Ninni Schulmans debut Flicka med snö i håret handlar om en sextonårig flicka som försvinner. Den handlar också om relationer och om ondska som lurar under ytan. Jag minns att jag diggade historien som utspelade sig i glesbygden Hagfors med omnejd. Jag missade uppföljaren Pojken som slutade gråta men nu kommer den tredje boken i serien.

I centrum står Hagfors nya kriminalchef Petra Wilander och hennes team. Det är oktober och älgjakt. I lilla Ulvanå samlas byns jaktlag i arla morgonstund för ännu ett pass. Vad ingen av dem vet då är att om ett par timmar ska en av jägarna, Pär Sanner, hittas död. Skjuten i huvudet. Är det ett vådaskott eller ett brutalt mord? Dessutom saknas hans trettonåriga dotter.

Polisen inser snart att den skyldiga måste vara någon av Pärs jaktkamrater. Men vem hade motiv och tillfälle? Misstankarna riktas åt alla håll och bygden surrar av rykten. Att Hagfors krimchef, Petra Wilander, är medlem i jaktlaget och därmed också är misstänkt gör mordutredningen mycket komplex. För den döda jägarens änka förvandlas livet till ett helvete när familjehemligheter grävs fram en efter en. Vem kan en egentligen lita på i det lilla samhället?

Det här är en historia som bara spänner över sex dygn. Förutom en spännande utredning får vi också åter stifta bekantskap med den inflyttade journalisten Magdalena Hansson som nu är föräldraledig från Värmlandsbladet. Dock kan hon inte hålla sig borta från journalistiken när hon inser att även hennes pappa var med i jaktlaget. Snart är hon inne och rotar och letar ledtrådar.

Det här inte bara en historia om ond, bråd död utan det handlar minst lika mycket om relationer människor emellan. Ninni Schulman är skarp på att skapa karaktärer som känns levande. Vanliga människor fulla av tvivel och ouppfyllda drömmar. Hennes miljöbeskrivningar är också suveräna. Det märks att hon brinner för glesbygden. Den är omsorgsfullt målad på ett liksom självklart vis.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2013-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-02 21:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5480

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?