Recension

: Djävulsdoften
Djävulsdoften Mons Kallentoft
2016
Forum
8/10

Brutalt i Bangkok

Utgiven 2016
ISBN 9789137146157
Sidor 349

Om författaren

Mons Kallentoft är uppvuxen utanför Linköping och bosatt på Mallorca. Satanskäftarna är den trettonde boken om Malin Fors.

Sök efter boken

Kriminalinspektör Malin Fors är inte kvar i Linköping. Hon har flytt ifrån sig själv och sina demoner ända bort till Thailand. Hemma i Sverige har det mesta gått åt helvete. Hon har blivit brutalt dumpad och dövar sig hårt med spriten borta i Bangkok. Det blev ohållbart på polisstationen och hon blev skickad på rehab och sedan placerad som sambandsofficer i Bangkok. En sista desperat chans som hennes chefer ger henne. Men slukhålet i Malin Fors gör att hon trots avvänjningsklinik inte slutat supa. Någonting har tagit slut i henne. Borta i Bangkok eskalerar allt. Hon börjar morgonen med tequila. Först då slutar hennes händer att skaka och tankarna blir klarare.

På den svenska ambassaden i Bangkok händer inte så mycket. Malin Fors har få kollegor och de håller koll på henne. Vet om spriten. Men så händer något. En svensk kvinna hittas mördad. Malin Fors börjar samarbeta med den långa, milda thailändska polisen Pimcharn. Hon har liljehy och kan läsa Malin. Kanske liknar de varandra innerst inne, fast Pimcharn lyckas hålla ihop om ensamhet och tomhet.

Den mördade svenskans ansikte saknas men med hjälp av alla hennes tatueringar och tandkort blir hon snart identifierad som en bedragare som lurat till sig pengar genom att sälja falska hustomter åt turister samt genom förespeglingen att hon skulle öppna ett barnhem, bland annat… Malin Fors dras längre in i utredningen och mellan henne och den svala Pimcharn växer en sällsam vänskap byggd på ordlös förståelse. Medan det udda polisparet jagar ledtrådar hittas ännu en människa mördad. Denna gång en ung thailändsk man, också hans ansikte är bortskuret. Vad är kopplingen mellan dessa döda och varför togs de av daga?

Det blir en spännande jakt i ett sjudande Bangkok. Malin Fors alla sinnen är vidöppna för intryck. Och tomheten i henne dövas bara delvis av spriten. Hon försöker fylla slukhålet inom sig med förälskelse. På en pumpande nattklubb träffas hon unga Aroon och faller pladask. Trots att hon vet att det är ohållbart och att han antagligen träffar andra drömmer hon om att det ska bli dom. Jag blir drabbad av hennes livskamp och hur hårt det går att falla. Hur hon pendlar mellan bråddjup förtvivlan både på sig själv och på framtiden. Hur det enda som håller henne levande är alkohol och älskog. Men när fallet hon dragits in i tätnar verkar Malin Fors ta sig samman mer och mer. Det är som att suget efter sprit och sex mattas av när hon kämpar med att lösa mordhärvan och de frågor den ställer.

Men orkar Malin Fors komma hem till Sverige igen? Till dottern Tove som verkar ha gett upp om henne. Till exet som gjort sin kollega på smällen. Till polisstationen där kollegorna gett henne ett ultimatum, sluta supa eller gå under. Att komma hem igen blir att tvingas ta sig samman.

Som ni förstår är det här två historier i en. En spännande, brutal mordhistoria i ett sjudande Bangkok samt en historia om en kvinnas kamp för att inte bara överleva utan faktiskt att orka leva med allt vad det innebär. Att komma tillbaka på flera plan.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-02-05 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-27 16:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6836

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?