Recension

: Den gröna vägen
Den gröna vägen Anne Enright
2016
Brombergs
8/10

Inga gröngölingar i irländsk familj

Utgiven 2016
Sidor 310
Orginaltitel The Green Road
Översättare Ulla Danielsson
Först utgiven 2015
Språk svenska

Om författaren

Fotograf: Joe O’Shaughnessy

Anne Enright är född 1962 i Dublin och skriver både romaner, noveller och fackprosa. Hon debuterade 1991 med novellsamlingen The Portable Virgin. Hennes första roman, The Wig My Father Wore, kom 1995, men Sammankomsten blev hennes stora genombrott och den första boken att översättas till svenska. Den belönades också med Bookerpriset 2007.

Sök efter boken

En mamma ber sin tolvåriga dotter gå till apoteket för att hämta medicin mot yrsel och förkylning. Scenen utgörs av en familj med två föräldrar och fyra barn som lever i en irländsk by på 80-talet. Den materiella levnadsstandarden är påver sett med dagens ögon.

I inledningen gestaltas en person (mamman) som minst sagt är en dramaqueen av det energislukande slaget. Det är med lättnad jag läser vidare om de fyra barnen och hur de lyckas ge sig iväg och finna sin egen identitet. De vidgar sina vyer och hittar ett självständigt sätt att förhålla sig till sina liv som vuxna.

Eller hur är det egentligen?

Romanen gör nedslag i de fyra barnens respektive liv på 90-talet och 00-talet. De har sedan länge passerat myndighetsåldern. Platserna skiftar mellan New Yorks homosexuella män som dör i aids, välgörenhetsarbetare i Mali, och Grevskapet Limerick med den matmissbrukande småbarnsmodern. 

Det här är en smärtsamt vacker roman som är svår att recensera. Dels har vi den realistiska stilen, som väcker min lust att besöka Irland. Dels har vi fjärilslätta förflyttningar från en påskmiddag till detaljer om hur tuppen slaktades någon dag innan. Ett minne dyker upp av dagen då lillasyster fick följa med storebror till teatern och hur lillasyster fascineras av de gröna handskar som storebroderns flickvän bär. 

Eleganta skildringar som inte dränks i bildspråk är något en författare av skönlitteratur alltid brottas med. Hur hitta den perfekta balansen? Enright behärskar detta mer än väl. Men bäst är nog de brutala redogörelserna av åtrån mellan sexhungriga män eller tankar hos en välgörenhetsanställd på fältet som förlorat sina illusioner. Hur bär hon sig åt Enright, undrar jag? Har hon smugglat in en spionkamera i de rum där händelserna utspelar sig? 

Sist men inte minst måste författarens inkännande blick lyftas fram. Hon återger med klarsyn en syskonskaras relationer sinsemellan och till sin gemensamma mor. De ska återses över jul och här möter storasyster upp sin lillebror på flygplatsen:

Och han hade för många väskor med sig. Alldeles för många. Och många av väskorna matchade varandra. När de gick genom ankomsthallen noterade Dan att hon lade märke till allt det här. De hade börjat gräla innan Constance ens hade öppnat munnen. Så som de alltid gjort. Och Constance kände sig med ens fruktansvärt trött på sig själv.

Jag bryr mig inte!!! Ville hon säga. Jag bryr mig inte om vem du ligger med eller vad du gör!

Trots att hon faktiskt brydde sig.

Enright skriver på engelska och jag vill passa på att berömma översättaren Ulla Danielsson som gör mig alldeles lycklig, när hon finner den svenska textens rytm. Anglicismerna är mycket frånvarande och översättningen präglas tydligt av en sorts svensk melodi, som bland annat Gustaf Fröding förmedlar i sin ”Gråbergssång”.

Berättelsen mixar sinnlighet med krass verklighet på ett imponerande sätt. Jag säger bara ”Wow” när jag blickar tillbaka på hur jag girigt slukat sida efter sida. Det är just sådana här romaner som gör mig djupt förankrad på jorden samtidigt som vingar vecklar ut sig på min rygg och får mig att flyga. En sorts bokmissbrukare är jag allt. Någon inledde mig i frestelse när jag var liten flicka och jag tycks drabbas av återfall gång på gång. När får jag läsa nästa roman av Anne Enright?

Lena Nöjd

Publicerad: 2017-01-10 00:00 / Uppdaterad: 2017-01-09 09:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6809

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?