Recension

: Gutenberggalaxens nova
Gutenberggalaxens nova Nina Burton
2016
Bonniers
7/10

Det gränsöverskridande samtalet

Utgiven 2016
ISBN 9789100158972
Sidor 351

Om författaren

Nina Burton (född 1946) är poet, författare och litteraturvetare. Hon har bland annat skrivit Mellan eld och skugga. Studier i den lyriska motsägelsen hos Werner Aspenström (1984), De röda minustalen (2000), Den nya kvinnostaden (2005) och Flodernas bok (2012). Burton är också ledamot av Samfundet De Nio och av Vetenskapsakademien.

Sök efter boken

Medierevolution. Nätverkande. Ett internationellt vetenskapssamhälle. Det finns mycket i Nina Burtons berättelse om renässansens Europa som får det att kännas påtagligt samtida. Också något annat än de där käcka orden, något mörkare och mer svårgripbart.

Det finns en framstegstanke i Erasmus av Rotterdam och hans samtidas humanism. Den pekar framåt delvis genom att peka bakåt, genom sin dialog inte minst med de antika tänkarna. Den ser, med en något sliten men träffsäker bild, längre eftersom den står på giganternas axlar. Samlar kunskap. Inte bara ”kalla fakta” (och jo, för vår egen tid framstår ju en del av de där ”faktumen” som tämligen uppåt väggarna) utan på ett djupt mänskligt plan.

Erasmus förordar samtalet, ödmjukheten, öppenheten. Han ville vara en fri intellektuell, och den nya bokmarknaden gjorde det möjligt. Han var verkligen en stjärna, och en påfallande sympatisk sådan. Visst förtjänar han en påkostad biografi – även om jag inte förstås varför omslaget måste vara så trist? Har inte dessa skisser av Erasmus händer prytt miljoner skissblock, skolböcker eller något annat gäspframkallande i evigheter (eller åtminstone något mycket liknande)? Vem har velat representera denna dynamiska man genom något så navelskådande?

I alla fall är Gutenberggalaxens nova en gedigen biografi om en figur väl värd att lära känna. Bara det faktum att han lämnat så många brev och andra texter bakom sig så att det går att återge också ganska vardagliga sidor av ett 1500-talsliv är i sig värt att uppmärksamma. Det måste vara i det närmaste unikt. Jag kan till exempel inte låta bli att tänka på William Shakespeare, som ändå levde snäppet senare, men som lämnat efter sig betydligt fler frågetecken.

Allra mest fascinerar nog ändå själva tidsbilden, inte minst av Erasmus senare år. Det blev nämligen långt ifrån den ljusnande framtid han föreställt sig. Det nya mediet, boktryckarkonsten, förde med sig enormt mycket gott, men långt ifrån enbart. Möjligheten att sprida idéer med ny hastighet kunde också bli farlig. Kan vi månne känna igen oss?

Det är en påtagligt klassisk biografi Burton skriver, även om hon valt att kalla den ”en essäberättelse”, och referenserna till nutiden är ytterst sparsamma. Jag kan tycka att det är lite synd, för vi kan ju aldrig se historien annat än utifrån den tid vi befinner oss i själva, och det finns så många spännande paralleller att dra. Fast visst, det kan ligga en poäng i att lämna sådant till läsarna också.

Exempelvis ligger Gutenberggalaxens nova rätt i tiden såtillvida att den landar mitt i ett uppmärksammat reformationsjubileum (eller ja, vi lyckades kanske mest med att uppmärksamma påven, men det var egentligen reformationen som var föremål för firandet). Burton ger inte precis bilden av Martin Luther och hans uppror som särskilt mycket värt att fira. Visserligen var Erasmus också skeptiskt till en hel del i den katolska kyrkan, men han trodde ju på dialog och på stegvis förbättring. Luthers svavelosande anhang är däremot mest downright scary.

Det var med oro och sorg i hjärtat som Erasmus under sina sista år i livet tvingades konstatera att hans omhuldade nya medium, boktryckarkonsten, tvärtemot hans ideal kunde användas också för att hetsa till fanatism och våld.

Ella Andrén

Publicerad: 2016-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-26 08:55

Kategori: Recension | Recension: #6763

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?