Recension

: William Shakespeare: En man för alla tider
William Shakespeare: En man för alla tider Kent Hägglund
2006
Ordfront
6/10

Lite om nästan allt

Utgiven 2006
ISBN 9170370443
Sidor 268

Om författaren

Fotograf: Nina Varumo

Kent Hägglund är kulturskribent och lektor i drama vid Lärarhögskolan i Stockholm. 1978–86 arbetade han som frilansande teaterkritiker för radions kulturredaktion och 1988–98 var han med i redaktionen för teatertidskriften Entré. Han har gjort många radioprogram om radiohistoria.

Sök efter boken

William Shakespeare: en man för alla tider handlar inte så mycket om den berömde mannen, dramatikern och skådespelaren som om det samhälle han levde i. Det är en historisk faktabok beskrivande engelsk monarkihistoria och de blåblodigas olika kulturpolitiska strategier. Därtill får vi följa de engelska teatrarnas framväxt, skådepelarnas och dramatikernas arbetsprocesser samt deras juridiska villkor. Hägglund bjuder också på ett avmystifierande av det mesta som gäller Shakespeare och hans tid.

En historiker skulle definitivt beskriva Hägglunds sätt att skriva som populärvetenskapligt. Och William Shakespeare: en man för alla tider är inte boken för den specialintresserade fantasten, inte heller för den mer bevandrade historikern, eller för vänner av noggrann analys. Nej, den som vill ha väl underbyggda argument och ett precist problemområde att bita tag i bör nog läsa en avhandling istället.

Hägglund får snarare de väletablerade Shakespeareforskarna att framstå som egocentriska envisa fån. För trots att författaren inte direkt vill skylta med några egna teorier eller klara ståndpunkter omkring William Shakespeares vara eller inte vara, så visar han gärna upp andras. När det blir klart vilket flöde av artiklar, avhandlingar, argument och motargument som ständigt reproduceras och att diskussioner kan försiggå i decennier enbart rörande en liten detalj i Shakespeares liv – blir det någonstans bisarrt. Själva forskarkulturen runt Shakespeare skulle kunna vara ett mycket stort forskningsområde i sig. Men det är ganska enkelt för Hägglund att stå lite vid sidan av och fnissa, peka på de mest vansinniga teorier och enkelt förkasta dem, för att därefter istället väga två tyngre argument mot varandra och konstatera; jaha – här vet vi alltså ingenting!

William Shakespeare: en man för alla tider är en alltför bred bok. Det man lär sig av den är främst att nästan ingenting säkert går att veta om William Shakespeare. Däremot går det att skapa sig en grovhuggen bild av den tid William Shakespeare levde i, den historiska epoken, teaterhistorien, politiken, urbaniseringen, levnadsvillkoren och mycket mer. William Shakespeare: en man för alla tider är en god aptitretare för fortsatt läsning, vare sig det nu gäller brittisk historia, arkitekturhistoria, teaterhistoria, litteraturvetenskap eller översättningsteknik. För de mer evenemangstörstande är kanske en resa till London det bästa alternativet. Om du vill se Shakespeare på hemmaplan har Hägglund ett fullspäckat guidekapitel.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2007-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-22 08:53

Kategori: Recension | Recension: #2552

2 kommentarer

[...] det fanns någon rättvisa överhuvudtaget i den här världen så skulle Hägglund och BARA Hägglund få undervisa på lärarprogrammet. Mmm… Hägglund… I lv me some Hägglund in the [...]

 

Hägglunds bok är en spännande dörröppnare till både teaterhistoria, och insikten om sammanflätandet av politik och kultur i Englands – och därmed västvärldens – kulturutveckling.
Jag har haft mycket stor behållning och till och med njutit av Hägglunds anslag – uppenbart till skillnad från recensentens sura saknad efter akademiska och entydiga ståndpunkter kring Shakespeares gärning.
Alltså alla ni andra: Läs Hägglunds bok och begrunda vad man kan lära sig också hur kultur och konst i vår tid kläms åt av inskränkta makthavare. Och visst finns det ytterligare källor till kunskap när man läst Hägglund…

Bo Karlberg Oregistrerad 2016-11-26 11:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?