Text

Augustpriset 2016

På måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Therese Bohman: Aftonland
Kvinnan som frivilligt försöksdjur

”Karolina Andersson, professor i konstvetenskap, har nyligen separerat från Karl Johan och lämnat bakom sig ett långt förhållande som varken resulterade i barn eller något annat bestående. Hon har hunnit bli drygt fyrtio år och livet tycks krympa i en allt snabbare takt. Skaffa katt, säger kollegan. Men Karolina vill ha en…” Läs mer


Ann Jäderlund: djupa kärlek ingen
”d j u p a v e c k”

”Den är magisk, Ann Jäderlunds nya diktsamling. Som vanligt porlande, rytmisk. Jag ljudar för mig själv på tåget, i soffan, på bussen. Ljudar ljuden ur djupa kärlek ingen. För stora delar är närmast musikaliska, dikten dunkar fram som ett snabbt tåg av äldre modell, som i den intensiva En Narkissosdikt: ‘Jag kan se mitt…” Läs mer


Linda Boström Knausgård: Välkommen till Amerika
Talande tystnad

”’Ja, det är väl snyggt men det är så… tråkigt och intetsägande.’ Så tänker jag till en början när jag läser Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika och så har jag tänkt när jag läst hennes tidigare böcker. Det är snyggt, välformulerat och välkalkylerat och berör mig inte ett skvatt och jag är en sådan där läsare…” Läs mer

En dramatikers dagbok 20132015 av Lars Norén och Eländet av Andrzej Tichý har vi tyvärr inte recenserat än.

Lina Wolff: De polyglotta älskarna
Wolff skriver om drömmen att bli sedd och förstådd

”’Ibland tänkte jag på Johnny, och då tänkte jag att han var en sjuk jävel. Sen fattade jag att det viktiga inte är att man inte är sjuk. Det viktiga är att man inte är ensam.’ De polyglotta älskarna av Lina Wolff är en roman som handlar om vad vi människor gör för att slippa vara ensamma. I romanens tre delar får vi möta Ellinor…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska fackbok


Nina Burton: Gutenberggalaxens nova
Det gränsöverskridande samtalet

”Medierevolution. Nätverkande. Ett internationellt vetenskapssamhälle. Det finns mycket i Nina Burtons berättelse om renässansens Europa som får det att kännas påtagligt samtida. Också något annat än de där käcka orden, något mörkare och mer svårgripbart. Det finns en framstegstanke i Erasmus av…” Läs mer


Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden: Arktis. Liv i en värld av is och snö
Imponerande, sårbart och oerhört vackert

”Det är dagen efter det amerikanska valet när jag först bökar mig till rätta i snö och is med naturfotograferna Felix Heintzenbergs och Ole Jørgen Lioddens Arktis. Det är på en gång en perfekt flykt och en hjärtskärande breddning av perspektiven – en mäktig, fascinerande och enormt sårbar miljö. Mitt första spontana…” Läs mer


Ulf Karl Olov Nilsson: Glömskans bibliotek
I minnets labyrinter

”År 2050 kommer var 85:e person i världen att ha Alzheimer. Redan idag dör miljoner människor i den fruktade sjukdomen som låter minnet och identiteten försvinna. I alla fall är det så många uppfattar Alzheimer. Men författaren (också kallad Ukon) kastar fram en tanke som kanske inte ändrar hur gemene man ser på…” Läs mer


Niklas Orrenius: Skotten i Köpenhamn
Vilks, hunden och yttrandefrihetens gränser

”Efter attentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn 2015 uppstod ingen ‘Je suis Vilks’-rörelse. Det konstaterar Jens Liljestrand när han i Expressen recenserar Niklas Orrenius reportagebok Skotten i Köpenhamn, och det konstaterandet både sammanfattar och inte sammanfattar något centralt i frågorna kring Lars Vilks och hans…” Läs mer


Charlotta von Zweigbergk: Fattigfällan
Genom det sociala skyddsnätets allt större glipor

”Fattiga. Det är väl något Andra människor blir? Missbrukare, psykiskt sjuka, utlänningar som tigger framför Ica? Om ens de är fattiga på riktigt – vi svämmar över av misstänksamhet mot såväl definitioner som verkliga livsvillkor: Hämtas inte tiggaren i själva verket upp av en Mercedes? Badar inte de där…” Läs mer


Elisabeth Åsbrink: 1947
Efter kriget

”Efterkrigstiden. För de flesta svenskar har ordet en påtagligt ljus klang, en klang av fred och framtidstro. Av hopp och tillväxt, av att kunna lägga krigets mörker och tveksamheter bakom oss. När vi först långt senare börjat ”göra upp” med det där mörkret tenderar vi ändå att ta för givet att det slutade där, med kriget…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Ida Sundin Asp: Idag vet jag inte vem jag är
”Jag känner igen dig men jag vet inte vem du är.”

”Det är något som tydligen händer jaget i den här berättelsen då och då, men det minns han förstås inte. Ingenting minns han. Inte vem han är, inte var han bor, inte att han har en katt. Inte ens att han är morfar. Jag vet inte om det finns andra barnböcker om demens. Jag har i alla fall aldrig stött på någon…” Läs mer


Elin Bengtsson: Ormbunkslandet
Syster och bror

”En kärlek, särskild den första, kan verka så oändligt svårt, hopplöst till och med, att komma ut på andra sidan av. Oavsett. Men om den där första kärleken samtidigt är ens bästa lekkamrat, den enda som förstår en, som hittar inuti ens huvud? Om den där kärleken också var den enda som gick att prata om kärleken med…” Läs mer


Ann-Helén Laestadius: Tio över ett
Om allt rasar

”Tio över ett på natten ringer Majas mobil. Tio minuter senare spränger de i gruvan. Då måste hon vara beredd, så att hon kan väcka mamma och pappa och lillasyster, få med sig väskan hon packat åt dem allihop i hemlighet och rädda dem. Ifall det är den här sprängningen som får marken under staden att rasa. Om det…” Läs mer


Eva Lindström: Oj, en polis
I fantasin får man flyga

”Första gången jag läste Eva Lindström var när hennes Alla går iväg var nominerad till Augustpriset förra året. Det var en märklig, nästan ältande och absurd berättelse om vardaglig sorg som faktiskt bet sig fast i mitt huvud och växte där, med sin lätt genomskinliga smak av marmelad kokad på tårar. Hade jag skrivit…” Läs mer


Ulf Stark och Linda Bondestam: Djur som ingen sett utom vi
Knasigt, komplext och alldeles underbart

”Först tänker jag att de är diagnoser, de märkliga djuren i Ulf Starks och Linda Bondestams Djur som inget sett utom vi. Nog verkar Eskalopen deprimerad, En annan schizofren och Bipolaren uppenbart, ja, bipolär? Fullt så enkelt är det ändå inte riktigt. Inte sällan anspelar de konstiga djurens namn på ett begrepp, som…” Läs mer


Henrik Wallnäs och Matilda Ruta: Åka buss
En flykt ur barnperspektiv

”En lång bussresa, en osäker båtresa och så buss igen. Gosedjuret tätt tryckt i famnen och de anhöriga som lämnats kvar. Obegripliga detaljer, beväpnade soldater, taggtråd och stridsflygplan i bakgrunden. Vad är en flykt ifrån ett krig för ett…” Läs mer

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-11-26 00:01 / Uppdaterad: 2017-11-04 10:29

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?