Recension

: Hjälp oss!
Hjälp oss! Åsa Hjalmarsson och Daniel Martinez (red.)
2015
Sjösala
6/10

Att hjälpa här och nu

Utgiven 2015
ISBN 9789187193101
Sidor 176
Medförfattare Aaron Israelson, Michael Anefur, Pertti Koistinen, Magnus Helmner, Mircea Florin Budulean, Larisa Lacatus, Linnea Hanning och Roxana Fieraru

Sök efter boken

”Hjälp oss!” Den enkla uppmaning som fått bli titel till den här antologin avslutar Roxana Fierarus bidrag till den. Fieraru är rumänsk rom och försörjer sig och sin familj genom att tigga utanför Ica vid en tunnelbanestation i en Sockholmsförort. I Hjälp oss! berättar hon bland annat om hur svårt det är att lämna sina två små barn i Rumänien, men att hon inte ser någon annan lösning. I hemlandet finns, trots EU-satsningar, ingen hjälp att få.

En enkel uppmaning? Ja, så enkelt är det förstås inte. För några veckor sedan gick till och med den svenska regeringen ut med en rekommendation att inte ge pengar direkt till tiggare, och flera oppositionspartier propsar på ett tiggeriförbud. Antologin Hjälp oss! befinner sig mer på det reella planet, den hukar sig ner och ser sina medmänniskor i ögonen. Ser att de faktiskt finns här och ställer frågor om hur vi kan hjälpa.

Trots titeln är emellertid perspektivet mer aktivisteras än tiggarnas eget. Roxana Fieraru är den enda av dem som direkt kommer till tals. Övriga medverkande är engagerade socialarbetare som Pertti Koistinen och Linnea Hanning, den tidigare nationelle hemlöshetssamordnaren Michael Anefur, och anställda på frivilligorganisationer som Ny Gemenskap (Magnus Helmner), Stockholms Stadsmission (Mircea Florin Budulean) och Frälsningsarmén (Larisa Lacatus). De är nästan alltid människor som möter tiggarna personligen, försöker ordna fram en sovplats, dusch, akut vård, ett mål mat eller en kopp te.

Lite synd är det att urvalet är så Stockholmscentrerat. Här finns redan ett stort nätverk av myndigheter och frivilligorganisationer som fått ställa om inför en ny grupp nödställda, vilket man får en ganska klar och intressant bild av, men hur är det på mindre orter och i kommuner där man knappast alls haft hemlösa och tiggare fram till för några år sedan? Vilka nätverk som kan hjälpa finns där? Är behoven desamma, fast i mindre skala, eller ser de annorlunda ut? Det hade jag velat höra mer om.

Med den större överblicken över romernas situation genom tiderna bidrar, vad jag förstår, redaktörerna själva. Det är ett indignerat och sympatiskt men ibland lite problematiskt efterord som inte precis väljer för stora och ibland väl sammanhangslösa ord. Romer har såväl historiskt som i nutid utsatts för enormt förtryck, diskriminering och fördomar. Det är en grym verklighet som knappast behöver bättras på retoriskt.

Så ja, det finns invändningar att göra mot den här antologin. Som ett både högaktuellt, pragmatiskt och angeläget inlägg i en pågående samhällsdebatt har den ändå inga problem med att berättiga sin existens. Människorna den handlar om finns ju där, mitt i vår vardag.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2015-10-23 22:17

Kategori: Recension | Recension: #6305

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?