Recension

: Ingens mamma
Ingens mamma: tolv kvinnor om barnfrihet Josefine Adolfsson (red.)
2013
Atlas förlag
9/10

Nej, jag vill inte ha några barn

Idag har vi alla möjligheter att välja i princip vilket liv vi vill. Gifta oss med någon av samma kön, få barn med en kompis och kanske vara ihop med en tredje part, bo flera familjer i samma hushåll, eller varför inte bo själv. Om du inte kan få barn naturlig väg går det bra att adoptera, inseminera, frysa äggen och vänta till senare. Eller hyra in sig i en annans livmoder. Det enda som får folk att höja på ögonbrynen är när en kvinna säger: nej, jag vill inte ha några barn.

Inte för att jag inte kan. Utan för att jag inte vill.

Josefine Adolfsson, filmskapare och författare, har länge velat samla texter av kvinnor som frivilligt valt bort barn. Och här är nu resultatet. Några mer kända namn, som Lena Andersson och Birgitta Stenberg, andra helt okända (åtminstone för mig). Alla sammanlänkade genom sitt val.

När jag först fick höra talas om den här boken blev jag enormt peppad. Jag har själv känt av den mättnad flera talar om angående mammatidningar, de politiska debatterna som ofta handlar om familjernas rätt hit och dit, om farliga kemikalier i barnens leksaker och hur länge dagisen egentligen ska ha öppet. Själv har jag trott att det handlat om att jag är i den åldern där både kropp och omvärld säger att jag borde fundera över saken.

Men kanske handlar det också om, som Katarina Sjögren skriver, att vårt samhälle är fullt av barnaföderskornas röster. Bara ordet ”barnlöshet” visar väl det? Om du inte har det, så vill du ha det, och kan du inte få det, och då är det synd om dig. Kvinnor som väljer bort barn finns, men de får ofta gliringar från samhället, vars starka norm de bryter.

(…) när de väl får ta plats är de ytliga, materialistiska, karriärister, sexfixerade eller emotionellt underutvecklade. (…) Kvinnan utan barn är själv ett barn, med ett barns prioriteringar och känsloliv.

Sjögren går igenom barnlösa kvinnor i populärkulturen, men även i verkligheten tycks denna syn vanligt förekommande. Ord som ”självisk”, ”känslokall”, även beskrivningen ”ingen riktig kvinna” förekommer. Inte konstigt, menar Annina Rabe, som beskriver familjebildandet genom barnafödande som en så stark norm att frivilligt barnlösa hellre börjar ljuga om sitt val, ”jag kan inte få” istället för ”jag vill inte få”, för att slippa övertalningscirkusen, fördömandena och uppläxandet. ”Du kommer att ångra dig sen”, heter det allt som oftast. Eller ”Du kan inte veta hur det är förrän du själv blivit mamma.”

Och vem känner inte igen sig?

Detta är en högst upplyftande bok om människor som av mycket olika skäl valt bort barn ur sitt liv. Till skillnad från Ulrika Stahre på Aftonbladet, som tycker att texterna är starkt personligt hållna och liknar varandra alltför mycket, tycker jag att flera olika aspekter får komma fram. Många intressanta frågeställningar som aldrig syns i debatten annars, trots att det är högst relevanta påpekanden. Som Natacha López text ”Kampen om tiden”, som handlar om hur barnlösa på arbetena ofta får täcka upp för och anpassa sig efter de som har familj. När det ska vabbas, när semestrarna ska bestämmas, när det handlar om övertid. Och en granskning av vad religionerna egentligen säger om saken. Vem styr våra drömbilder; är det verkligen enbart en biologiskt förankrad längtan? Är det vettigt att skaffa barn bara för att kroppen kan det? Aldrig annars förutsätter vi att alla människor skulle vilja leva samma liv, men just här är plötsligt alternativet att välja bort starkt ifrågasatt. Det är bara att se på debatten den här boken har fött.

Få människor tycks vara så lättprovocerade som småbarnsföräldrar när deras livsval kritiseras. Man kan fråga sig varför. En småbarnsförälder tillhör trots allt den omhuldade normen, som förespråkas och lyfts fram i allt från reklamfilm till populärkultur till den faktiska synen på kvinnokroppen genom århundraden; det vill säga som det kärl som för generationerna vidare. Det är en feministisk aspekt väl värd att ta i beaktande.

Men också den att det faktiskt inte råder någon brist på människor i den här världen. En eller annan barnfri i ett land där resurserna krymper under människornas framfart är ingen fara på färde. Lika lite som kritik av normen borde vara det.

Det är lätt hänt att glömma att det är ett frivilligt val att skaffa barn eller inte, och oavsett vad jag själv väljer en dag så är dessa kvinnors perspektiv högst efterfrågade för att fräscha upp debatten. Det enda som är synd är att man slarvat lite med korrandet.

Och för lättkränkta småbarnsföräldrar ser jag en stor ödmjukhet mellan raderna, de flesta har inget emot att andra föder barn. Bara de själva slipper.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2013-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2021-11-16 20:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5485

8 kommentarer

[…] Idag recenserar jag en viktig och mycket intressant bok på dagensbok.com! Om och av kvinnor som valt bort barn. Läs recensionen här. […]

Recension: ”Ingens mamma” Oregistrerad 2013-12-08 08:13
 

Debatten om den här boken har verkligen varit intressant och viktig! Men en sak jag tänkt på är att i varenda intervju skyndar sig ändå alla dessa kvinnor att försäkra att jo, de tycker visst om barn, det är inte det det handlar om… som att man kan vilja vara utan barn men man får i alla fall inte säga att man inte gillar dem. Kommer det fram i boken också? (Kanske är det för magstarkt att komma ut som frivilligt barnfri OCH inte gilla ungar på en och samma dag). Bra recension i vilket fall

Sanna Oregistrerad 2013-12-09 10:56
 

@sanna: Det är väl att ta saken till en annan nivå kanske. Jämför att jag skulle säga att jag inte vill gifta mig med att jag säger att jag inte tycker om kvinnor. Två rätt olika saker, och många tycker nog att det sista inte är helt OK.

bug Oregistrerad 2013-12-10 18:39
 

Bra recension! Jag är så sugen på att läsa den här boken. Och jag tycker, utan att ännu ha läst, att det märkligaste är att det av folk i allmänhet inte krävs några som helst anledningar till att skaffa barn, men man förväntas verkligen kunna förklara sig om man väljer att inte göra det. Det borde vara tvärtom. (Och jag är verkligen nyfiken på att höra folks anledningar också, till att sätta barn till världen, menar jag.)

Emma Oregistrerad 2013-12-11 11:53
 

[…] Ingens mamma av Josefine Adolfsson (red) Till alla som drunknar i bäbisbilder på Facebook och känner att de skulle behöva någon form av motröster. Med andra ord en av mina julklappar till mig själv. […]

Julklappstips 2013 | dagensbok.com Oregistrerad 2013-12-14 01:14
 

[…] vet inte om det beror på att jag råkar läsa antologin Ingens mamma samtidigt som jag läser Beata Arnborgs biografi om Kerstin Thorvall, men nog handlar den ganska […]

 

[…] ”Idag har vi alla möjligheter att välja i princip vilket liv vi vill. Gifta oss med någon av samma kön, få barn med en kompis och kanske vara ihop med en tredje part, bo flera familjer i samma hushåll, eller varför inte bo själv. Om du inte kan få barn naturlig väg går det bra att adoptera, inseminera, frysa äggen…” Läs mer […]

Att skriva liv | dagensbok.com Oregistrerad 2014-06-29 10:50
 

Å, jättesent i efterhand ser jag kommentarerna och vill svara! Det pratas lite skit om barn, vad jag minns, men inte supermycket kanske. Däremot har jag en vän som avslöjade på Facebook att hon dels inte gillar barn, dels inte tänker skaffa för att hon inte vill ha någon som är viktigare än henne och hennes kille i relationen. Härligt uppfriskande att höra, tycker jag! Och viktigt att tänka på, som ni säger: folk som vill ha barn behöver sällan förklara sig. Jag försökte själv göra en undersökning för ett tag sen, och då svarade folk mest att det ”känts naturligt”. Jag har alltid tyckt att anledningarna att inte skaffa barn är mer logiska och underbyggda än de att skaffa. Sen har jag förvisso också hamnat i situationen att jag känt den biologiska längtan, och stor sorg i relationer där inte möjligheten att reproducera funnits; då har det plötsligt känts viktigt. Klurig fråga, det där alltså. Men läs boken! Den är mycket bra, och jag hoppas att såna som Lena Andersson fortsätter påminna om möjligheten att välja bort barn.

Lina Arvidsson Redaktionen 2014-10-26 00:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?