Recension

: Personer du kanske känner
Personer du kanske känner Jay Asher
2012
BonnierCarlsen
6/10

Tankeväckande nostalgitripp

Utgiven 2012
ISBN 9789163870989
Sidor 336
Orginaltitel The future of us
Översättare Lina Erkelius
Medförfattare Carolyn Mackler

Om författaren

Jay Asher är en amerikansk ungdomsboksförfattare. Han föddes i Kalifornien 1975 och debuterade som författare 2007 med Thirteen reasons why. 2011 kom The future of us som han skrivit tillsammans med Carolyn Mackler.

Sök efter boken

Året är 1996 och Emma har just fått sin första dator. När hon och hennes bästa killkompis Josh installerar ett program för att kunna mejla upptäcker de något märkligt. Något som heter Facebook… På Facebook verkar folk skriva om allt från de mest rutinartade saker, som vad det ska bli för mat, till mer existentiella. När Emma och Josh dessutom upptäcker att någon har skapat profiler med deras namn, med foton med äldre versioner av dem själva… ja, då tätnar mystiken.

Emmas framtida jag verkar vara väldigt olycklig, medan en fantastisk framtid verkar vänta på Josh. Hans framtida jag är gift med skolans snyggaste tjej och har en bra karriär. Emma upptäcker att hon genom att ändra på vissa saker i nuet kan påverka sin framtid och börjar experimentera för att försöka bli lyckligare i framtiden. Men hur kan hon göra det utan att också påverka Josh framtid?

Den här boken väcker många frågor. Om du kunde få en inblick i hur ditt liv skulle se ut om femton år… skulle du göra det då? Den är också ett tidsdokument och lite av en nostalgitripp för dem som växte upp på 1990-talet. För de yngre läsarna kommer många av de tidstypiska inslagen kännas som nittonhundrastenåldern: tänk att det fanns en tid när man inte kunde se att man hade missade samtal (och nu pratar jag inte ens mobiltelefon, eftersom det inte var så vanligt, utan den fasta telefonen) och i så fall från vem, att man var tvungen att koppla ner sig från Internet när ens föräldrar behövde ringa, att man programmerade videon för att inte missa ett teveprogram och om någon då tittade på en VHS-film i stället så blev programmet inte inspelat vilket så klart var mindre populärt…

Det lustiga är att medan boken är ett medvetet tidsdokument så kommer den snart att vara ett tidsdokument av ett annorlunda (kanske ofrivilligt?) slag. Om femton år kommer nog Facebook, om det ens finns kvar, se väldigt annorlunda ut än vad det gör idag.

Boken är ett samarbete mellan två olika författare, vilket fungerar bra eftersom den är skriven ur både Josh och Emmas synvinkel. Författarsamarbetet gör att huvudpersonerna får sina egna röster. Den har ett intressant grepp och är spännande och snabbläst. Ibland kan jag tycka att 90-talsreferenserna blir lite för många (läs överflödiga). Vissa saker är med bara ”för att”, utan att driva historien framåt, men det är helt klart en läsvärd och tänkvärd bok. En rolig nostalgitripp för oss som var med ”way back when” och en bra ungdomsbok för dem som är tonåringar idag.

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-25 12:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4951

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?