Text

Isländsk litteratur – special inför bokmässan i Göteborg 2012

Den isländska litteraturen har en självklar del i det nordiska temat som präglar årets bokmässa. Här på dagensbok har den hittills haft en ganska blygsam plats, men vi har ändå lyckats hitta flera guldkorn i vårt arkiv. Bland det nyrecenserade finns de mytiska landskapen i Steinunn Sigurðardóttirs Hjärttrakten som vår gäst Metta Karlsson skriver om. Metta är född och uppvuxen på Island och menar att när man börjar läsa isländsk litteratur får man vara beredd på att islänningarna tror lite mer på en levande och mytisk natur än vad den genomsnittlige svensken gör. I Sigurðardóttirs prisbelönta roman från 1995 hittar hon också mycket av just detta.

Bokmässeaktuelle Sjón, även han prisbelönt, finns också med bland de nyrecenserade isländska författarna. Vi har också tagit en titt på den isländska delen av Novellix nordiska novellutgivning samt, förstås, grävt en del i vårt arkiv.

Trevlig läsning!


Steinunn Sigurðardóttir: Hjärttrakten
Storslaget i mytiska landskap

hjarttrakten_omslag”När Harpa rusar in i den lilla källarlägenheten i Reykjavik har hon hjärtat i halsgropen och vet inte i vilket skick hon kommer att hitta sin 14-åriga dotter. Edda har under det senaste året förvandlats från en snäll liten flicka till tonårsförälderns värsta mardröm, hon knarkar, super och hänger med stadens avskum…” Läs mer


Steinunn Sigurðardóttir: Hundra dörrar i brisen
Kvinna i knullkris

hundradorraribrisen_omslag”Huvudpersonen i Hundra dörrar i brisen är Brynhildur, en isländsk tvåbarnsmor som är på semester i Frankrike. Hon minns sina år som student i Paris, och grämer sig för att hon inte accepterade några av de sexuella inviter hon fick när hon var ung och vacker. För att kompensera för sina begränsade sexuella erfarenheter…” Läs mer


Sjón: Skymningsinferno
Havet ligger blankt

skymningsinferno-omslag”1600-tal, hundra år före Linné. En isländsk självlärd lärd man är i Köpenhamn för att ställas inför rätta för trolldom; han har drivit ut andar, han är papist, han räknar fåglar, han vägrar vara med och slå ihjäl utlänningar. Uppenbarligen är gubbfan farlig. Danmarks främste vetenskapare…” Läs mer


Sjón: Fisk och kultur
Människans natur

fiskochkultur_omslag”Det är mycket med myter just nu. Var och varannan bok som ges ut, vare sig det kallas fantasy eller ”riktig” litteratur, verkar på något vis knyta an till äldre myter och försöka väva in dem i det moderna. Grekiska gudar dyker upp i var och varannan dussinroman, det föreslås på fullt allvar att börja lära ut Arn …” Läs mer


Sjón: Skugga-Baldur
Natur och människa

skugga-baldur_omslag”Skugga-Baldur är en till omfånget mycket liten bok. Ungefär lika hög som en hand och innehållande knappt 130 sidor med luftig text. Den historia den berättar är synbart enkel men lämnar öppningar åt olika håll, och när den berör urgamla teman och ställer eviga frågor så är det snarare för att påminna om…” Läs mer


Gyrðir Elíasson: Det gula huset
Andetagen innan allt förändras

detgulahuset_omslag”Det här är inte en novell i klassisk mening. Det är inte en sammanhängande historia som börjar på första sidan och avslutas på sista. Istället är det ett antal kortnoveller som alla är hämtade ur samlingen Gula húsið. Det är en mängd ytterst korta nedslag i olika människors tillvaro. Människor som alla på olika sätt konfronteras…” Läs mer


Halldór Laxness: Fria män
Friheten är en karg ö

Halldór Laxness, Fria män (omslag)”För några år sedan läste jag Japans förste nobelpristagare, Yasunari Kawabata, och fann honom just sådär japansk som man föreställer sig. Det är precis samma upplevelse – fast helt annorlunda – att läsa den isländske mottagaren av samma pris, Halldór Laxness. Isländskare än så här blir det väl liksom inte?…” Läs mer


Steinar Bragi: Kvinnor
Mångbottnad klaustrofobi

kvinnor_omslag”Island är en 103 125 kvadratkilometer stor ö mitt ute i Atlanten (Sverige är till ytan ungefär fyra gånger så stort). Landet har 320 000 invånare och närmaste grannland, som är Grönland, ligger 290 kilometer bort. Enda sättet att lämna Island är genom luften eller sjövägen. Detta är något jag hela tiden har i bakhuvudet…” Läs mer


Hallgrímur Helgason: Stormland
Rolig och mörk samtidsroman

helgason-stormland-omslag”Vi har alla träffat på Böddi H. Steingrímsson. Arga internetmarodörer, rättshaveristiskt lagda män som är upprörda på så gott som allting de ser. Som tycker att de själva har rätt och alla andra fel. Böddi bor i sin mammas källare i en liten stad på norra Island och skriver arga blogginlägg om den depraverade västerländska…” Läs mer


Kristín Marja Baldursdóttir: Karitas, utan titel
Överlevnadskonst

karitasutantitel_omslag”En änka vars man, sjömannen, uppslukades av havet, fattar ett ovanligt beslut. Hon ska lämna Västlandet tillsammans med sina sex barn för att bosätta sig där hon har möjlighet att ge alla barnen vidare utbildning, även flickorna. Hennes egen dröm om att bli barnmorska förverkligades aldrig, nu är hon beredd att…” Läs mer


Einar Már Guðmundsson: Beatlesmanifestet
60-talets Reykjavik drabbas av Beatlesfeber

beatlesmanifestet_omslag”Bland gator och hus i 60-talets Reykjavik, rör sig den något drömmande Johann Petursson vant tillsammans med kompisar av högre eller lägre rang. Rockmusiken är ständigt närvarande och blir ett soundtrack till den sena tonåren med allt vad det innebär. Denne isländske författare har…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-14 20:22

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?