Recension

: Stormland
Stormland Hallgrímur Helgason
2009
Norstedts
8/10

Rolig och mörk samtidsroman

Utgiven 2009
ISBN 978911301824
Sidor 427
Orginaltitel Rokland
Översättare John Swedenmark
Först utgiven 2005

Om författaren

Hallgrímur Helgason föddes i Reykjavik 1959 och debuterade 1990 med romanen Hella. Han har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris flera gånger: 1999 för Reykjavik 101 och 2007 för Rokland (på svenska som Stormland 2009).

Sök efter boken

Vi har alla träffat på Böddi H. Steingrímsson. Arga internetmarodörer, rättshaveristiskt lagda män som är upprörda på så gott som allting de ser. Som tycker att de själva har rätt och alla andra fel. Böddi bor i sin mammas källare i en liten stad på norra Island och skriver arga blogginlägg om den depraverade västerländska kulturen, om hur mycket han längtar tillbaka till det ”äktisländska” och hur mycket han avskyr sina grannar, som han i en nietzschiansk anda tycker sig vara vida överlägsen. Nietzsche är förresten en av hans husgudar, tillsammans med Goethe och ett knippe andra tyska författare. Han föraktar populärkultur, rockmusik och tv.

I romanens inledning får han sparken som lärare på ortens gymnasieskola efter att ha utsatt sina elever för livsfara under en skolutflykt:

Fucking skitsnack! Som om barna inte mår bra av att lära sig livet som det var? Jo, och ÄR. Om man bara fittas ut ur det här själlösa varmvattenhelvetet som det här samhället har blivit.

Böddi är fruktansvärt osympatisk. Och rolig, visar det sig när han slungar sig ut i ett sökande efter mening och kärlek. Hallgrímur Helgason är inte sämre än Nick Hornby eller någon annan internationellt erkänd komisk författare på att skapa absurda situationer. Men Stormland är så mycket mer än en rolig bok. Böddis kritik av samhället må vara förvriden och misantropisk, men den värld han rör sig i är verkligen så ytlig och konsumtionshysterisk som han tycker att den är.

Stormland är en samtidsroman på både ett ytligt och ett djupt plan. Ytligt, för att den hela tiden kommenterar fenomen som är specifika för det här årtiondet. Djupt, för att Hallgrímur Helgason identifierar ett sätt att vara, människor emellan, som ett samtidsfenomen. Det är inte bara Böddi som står sig själv närmast. De flesta runtomkring honom förmår inte sträcka sig utanför sig själva. Som hans mamma, som tittar på tv dygnet runt. Eller hans bror, skådespelaren, som ser allt som sker som en fråga om pr och möjlighet till publicitet.

Stormland är en roman som överraskar. Just när läsaren tror sig ha förstått var intrigen ska ta vägen går den i en helt annan riktning. Mot slutet spårar den ur fullständigt, men på ett bra sätt, för författaren har hela tiden kontrollen. Stormland är ända till sista sidan rolig och mörk, fruktansvärd och vacker.

Textutdrag (Visa/göm)

Erik Wiklund

Publicerad: 2009-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-27 21:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3329

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?