Recension

: Bilderboksretro 50-tal
Bilderboksretro 50-tal Susanna Hellsing och Lisa Bjärbo
2011
Rabén & Sjögren
8/10

Skamlös men njutningsfull nostalgi

Utgiven 2011
ISBN 9789129677577
Sidor 128

Om författaren

Susanna Hellsing, född 1954, arbetar som förlagsredaktör på Rabén & Sjögren och har varit med och tagit fram bidrag till bland annat boken Dinkeli Dunkeli Doja och serien Bilderboksretro från olika decennier.

Lisa Bjärbo, född 1980, är en svensk författare och illustratör. Hon har bland annat, tillsammans med Elin Lindell, givit ut barnböckerna Stora syndboken och Pinsamt!

Sök efter boken

Bilderboksretro 50-tal är första delen i en serie böcker som Rabén och Sjögren ger ut, där utdrag ur bilderböcker från olika decennier står i fokus. Hittills har också 60- och 70-talet fått varsin samling. Och böckerna hymlar inte med att det är nostalginerven man vill åt – det är skamlösa tripper ner i minnenas bank man får åka med på, svåra att stå emot för alla som någon gång läst en bilderbok. För även om jag inte var född på 50-talet så slår flera av böckerna som ingår här an emotionella strängar hos mig, det är ju klassiker som presenteras, som Kriktor av Tomi Ungerer, om boa constrictor-ormen Kriktor som bor hos en fransk dam i Paris, och Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen, där vi får följa en röd tråd från ett garnnystan genom ett tomt hus för att se vem som ätit upp fisken och stött omkull mjölkkannan.

Det är alltså lätt att lyckas med ett sånt här projekt. Susanna Hellsing och Lisa Bjärbo, som står för urvalet, har skrivit korta texter som presenterar böckerna och sätter in dem i sitt sammanhang. Däremot har de inte gjort några djupare analyser eller gått in mer i detalj på 50-talet än att beskriva det som en lycklig tid av framåtanda, frihet för barnen och relativt traditionella könsroller för de vuxna (även om de också lägger in en brasklapp om att det vet att den bilden är förenklad). Många av böckerna speglar också de här rollerna: mamma som bakar och städar, pappa som bygger och jobbar.

Samtidigt är det intressant hur moderna – eller snarare tidlösa – många av böckerna som presenteras känns. Man förstår varför Lennart Hellsing har blivit den ikon han är, och hans och Stig Lindbergs Krakel Spektakel köper en klubba är nog min personliga favorit i samlingen. Det är också roligt att jämföra med samtida bilderboksmakare och se var likheterna finns. Enklast att jämföra är kanske illustratörerna, och man slås av hur hög klass det är på just dem. Att kända konstnärer och formgivare skapar bilderböcker är onekligen ett gott betyg till värderingen av kultur för barn under decenniet.

Roligt är det också med sånt man inte sett tidigare, som Lennart Krantz och Ulf Löfgrens fina Barnen i djungeln. Där reser fyra barn till Indien genom att hitta på en historia och samtidigt måla den, ”sen kom det en tiger” säger ett av barnen, ”då behöver vi gul färg”, och så vips finns tigern där på väggen. Den boken kommer jag definitivt att gå till biblioteket och leta efter, för man kan inte läsa hela historien i samlingen, där presenteras bara utdrag.

Bilderboksretro är formgiven av Lotta Kühlhorn och hon har också lyckats bra. Omslaget är lockande som en godisbutik men inuti boken hålls sidorna relativt sobra och de olika illustrationerna ur bilderböckerna får tala för sig själva.

Böckerna i Bilderboksretro-serien är alltså utmärkta val för den som vill få en nostalgitripp, frossa i fina illustrationer eller få tips om klassiska bilderböcker. Om man däremot vill ha analys av innehållet i böckerna får man välja annan litteratur.

Alice Thorburn

Publicerad: 2012-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2012-08-11 12:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4848

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?