Recension

: Blinda Rödluvan och vargen
Blinda Rödluvan och vargen Han Xu
2018
Chin Lit
8/10

Rödluvan och vargen – naturliga fiender?

Utgiven 2018
ISBN 9789188227270
Sidor 49
Orginaltitel Zouchu Senlinde Xiao Hongmao
Översättare Lilly Xie
Först utgiven 2016

Om författaren

Han Xu är kinesisk barnboksförfattare och illustratör, utbildad på universitet i såväl Kina som i Italien. Hon debuterade 2016 med Blinda Rödluvan och vargen (på svenska 2018).

Sök efter boken

Säg det barn som inte hört den klassiska sagan om Rödluvan och vargen. Jo, men har de hört den om blinda Rödluvan och vargen? En saga som, spoilervarning, inte alls slutar med uppätanden, uppskurna magar och räddande jägare.

Chin Lit, ett litet svenskt förlag specialiserat på kinesisk litteratur, ger ut både romaner för vuxna och bilderböcker, och under våren har två fantastiskt fina bilderböcker kommit ut, förutom Blinda Rödluvan och vargen av Han Xu även Zhang Nings Familjen Sköldpadda tar sig till havet. Det är böcker som inte bara innehåller tänkvärda berättelser, utan också kan inspirera båda barn och vuxna med sina vackra och kreativa bilder.

Blinda Rödluvan och vargen är gjort i någon sorts collageteknik, där bilderna skapats av färgsjok som jag tror i sin tur tillverkats genom att måla på längden med kritor över olika ojämna underlag. På så sätt har Rödluvan och allt hon möter på sin färd genom skogen en alldeles egen textur. Oerhört vackert och levande!

Berättelsen är till en början den välkända: lilla Rödluvan ska gå och hälsa på sin mormor genom den stora skogen. På vägen möter hon olika djur – vars märkliga proportioner förmodligen beror på att hon faktiskt inte kan se dem – som alla varnar henne för vargen. Fast när hon väl möter vargen så kan hon ju inte heller se att det är han som är vargen.

Han säger att han bara är ”en liten grå hund”, erbjuder sig han följa henne på vägen och planerar att äta upp både henne och mormor – men i och med att Rödluvan inte kan se att han är en varg, och inte bemöter honom som en varg, så händer något annorlunda.

Det blir inte lika lätt att behandla någon som en fiende om inte den i sin tur behandlar en som en fiende. Det gör Blinda Rödluvan och vargen klart värd att läsa och diskutera med barn i olika åldrar – och kanske inte enbart barn.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-19 10:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7343

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?