Recension

: Vad har du bakom ryggen?
Vad har du bakom ryggen? Lena Sjöberg
2012
Rabén & Sjögren
6/10

Och så vänder vi på bladet…

Utgiven 2012
ISBN 9789129680225
Sidor 40

Om författaren

Lena Sjöberg (född 1970) är illustratör och författare. Hon debuterade 2005 med barnboken Hur man hittar en skatt, och har både illustrerat egna och andras böcker. Lena Sjöberg bor i byn Mörtfors i östra Småland. Hon både skriver, illustrerar samt formger sina egna böcker.

Lena Sjöberg – författarens hemsida.

Sök efter boken

Lena Sjöbergs nya bok bygger på en enkel idé: På varje uppslag ställs frågan ”vad har du bakom ryggen?” till en ny person, alltifrån en äldre dam till en robot. På nästa sida får man svaret, och får också se ryggen på personen så att man verkligen vet. Det är ett upplägg som känns självklart, kanske kan jag tycka att man kunde gjort ännu mer av det.

Lena Sjöbergs illustrationer är fina, och personerna ser ofta lagom luriga ut, man vet inte om de verkligen vill avslöja vad det är de har gömt. Det finns en hel del roliga detaljer att titta på, som matrosens tatueringar och trollkarlens gömda spelkort. Dessutom är det en bra blandning av ”verkliga” personer, som en polis (kvinnlig, fint genustänk där) och ett dagisbarn, och en pirat och en bläckfisk.

På vissa bilder där man ser personerna framifrån kan man också ana sig till vad det är de har gömt, eller i alla fall få en aha-upplevelse när man upptäcker det. Ibland passar de gömda föremålen in väldigt fint bildmässigt, så att till exempel piratens svärd, som syns framifrån, får dölja en utstickande stjärt på en papegoja bakom ryggen. Vissa gömda föremål känns dock nästan slumpmässigt valda, och då ger det ingen större tillfredsställelse när man får se vilka det är.

Det här är en bok utan historia men den har trots det en hög bläddra-vidare-faktor. Jag tänker ändå att den hade tjänat på att ha en mer sammanhållen linje, och på mer genomtänkta val av gömda föremål rakt igenom. Men det är en fin bok, som uppmanar till interaktivitet. Och så får ni inte missa att kolla in vad roboten har bakom ryggen!

Alice Thorburn

Publicerad: 2012-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2012-08-10 20:57

Kategori: Recension | Recension: #4847

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?