Recension

: Katt kan på morgonen, Katt kan i parken
Katt kan på morgonen, Katt kan i parken Sanna Töringe
2012
Bonnier Carlsen
8/10

Envis, busig och söt kattunge

Utgiven 2012
ISBN 9789163869587 och 9789163869570
Sidor ca 25
Illustratör Kristina Digman

Om författaren

[caption id="attachment_47170" align="alignnone" width="179" caption="Foto: Ann-Sofi Rosenkvist"]Foto: Ann-Sofi Rosenkvist[/caption]

Sanna Töringe är född 1952 och bosatt på landet i Skåne. Hon skriver barnböcker, oftast tillsammans med illustratören Kristina Digman, men gör också kokböcker och trädgårdsböcker.

Sök efter boken

Att kattungar är helt galet busiga, envisa som berg och otroligt söta råder det ingen tvekan om. Dock passar dessa egenskaper också in på barn, speciellt när de är kring ett, två eller tre år. Då gäller det att som kattägare, eller förälder att ha ett väldigt stort tålamod. Sanna Töringe har på pricken lyckats fånga de egenskaper som kattungar och barnungar har gemensamt i sina två bilderböcker Katt kan på morgonen och Katt kan i parken.

Vi får träffa lilla Katt och mamman i vardagliga situationer hemma och i parken. Katt vill äta frukost själv, prata i telefonen när det ringer, läsa mammas tidning och klä av sig alla kläderna igen när de äntligen har kommit på rätt plats. Katt vill helst köra vagnen alldeles själv, trycka på knappen vid övergångsstället och jaga ankor i parken.

Bild: Kristina Digman

Bild: Kristina Digman

- Katt kan mugg, säger Katt.
- Här är tallriken och här är skeden, säger mamma.
Katt tycker om gröt och banan.
Katt bankar. Bom bom bom.
-Så får du inte göra, säger mamma.
Mamma är arg.
Katt är glad.
Mamma städar.
Katt vill hjälpa till.

Katterna hos Sanna Töringe och Kristina Digman går på två ben, dricker kaffe, åker vagn och kör bil. De är varsamt översatta till människornas värld så att det aldrig blir någon tvekan om att de är katter. De detaljerade illustrationerna där herrgårman-gubben är katt, registreringsskylten på bilen är ”MJAU” och mamman läser Catz Magazine bidrar till att hålla ramen och berättelsens trovärdighet.

Bild: Kristina Digman

Bild: Kristina Digman

Det är charmiga och söta bilderböcker för den som precis har lämnat pekböckerna bakom sig, och jag hoppas på att det kommer fler böcker om lilla Katt snart!

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-01 23:01

Kategori: Recension | Recension: #4719

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?