Recension

: Kaspar - en kunglig katt
Kaspar - en kunglig katt Michael Morpurgo
2012
B Wahlströms
5/10

En katt har nio liv

Utgiven 2012
ISBN 9789132160639
Sidor 224
Orginaltitel Kaspar, Prince of Cats
Översättare Barbro Lagergren
Först utgiven 2008
Illustratör Michael Foreman

Om författaren

Michael Morpurgo

Michael Morpurgo är en engelsk författare född 1943. Han arbetar som lärare vilket fick honom att upptäcka sitt intresse för att berätta sagor. Han debuterade 1971 och har skrivit över hundra böcker för barn och ungdomar. Många av dem har blivit film eller teveserier och han har bla nominerats till ALMA-priset.

Sök efter boken

Många kattägare vittnar om att deras katter har förändrat deras liv på flera sätt. Men det är tveksamt om någon katt har förändrat livet mer för sin människa än vad Kaspar gjorde för Johnny Trott. De två träffas i början av förra seklet på Hotel Savoy i London, där Johnny arbetar som piccolo och Kaspar bor under ett par månader i sällskap med sin ägarinna grevinnan Kandinsky.

Då först förstod jag precis varför grevinnan kallade honom för en kunglig katt. Från morrhåren till tassarna var han helt svart, kolsvart och blank och glänsande och vacker. Han rörde sig som silke, med högburet huvud och en svans som svepte fram och tillbaka när han gick.

När ägarinnan plötsligt omkommer tar Johnny hand om Kaspar, han smugglar upp honom till vinden där de anställda bor i små kyffen under taket. Men Kaspar sörjer sin grevinna och vill varken äta, kela eller leka. Det är Elizabeth som råder bot på Kaspar. Hon bor tillsammans med sina föräldrar på Savoy och en dag smiter hon ifrån dem och hittar Kaspar i Johnnys rum. Det är starten på en vänskap mellan de tre som kommer att vara längre än någon av de anar och ett äventyr som blir mer våghalsigt än deras värsta mardrömmar.

Att presentera historiska händelser för barn i romanformat är ofta ett tacksamt sätt att förmedla kunskap på. Fiktionen gör de allmängiltiga historiska förloppen mer personliga och känslosamma. Även om det sällan går att täcka in alla förlopp i de verkliga händelserna inom romanens pärmar, ges det ändå en möjlighet för barn att intressera sig för och därefter fördjupa intresset.

Elizabeth, hennes föräldrar, Johnny och Kaspar hamnar tillslut på Titanic som ska ta dem ifrån England tillbaka till New York. Johnny dröjer sig kvar på fartyget som fripassagerare, blir avslöjad och får ta arbete som eldare. Som vi alla vet kolliderar Titanic med ett isberg. Och om klasskillnaderna inte var tydliga innan så blir de det i samma sekund som Titanic börjar skjunka.

Jag har svårt att säga vad den verkliga intrigen i den här boken är. Resan med Titanic över havet kommer så långt in i berättelsen att den inte håller som huvudhändelse. Däremot är det en bok om vänskap. Och vilka uppoffringar man är beredd att göra för sina vänner. Jag vet heller inte om jag tycker att Johnny är en förebild i sättet som han sätter sig själv i andra hand. Uppväxten på barnhem och jobbet på Savoy har fått honom till en människa som i alla lägen tänker på andra istället för på sig själv. Men utan självbevarelsedrift kommer man heller inte så långt, och chanserna att överleva Titanic torde vara små.

Till slut blir Kaspar – en kunglig katt varken speciellt spännande eller sorglig. Utan möjligtvis ett dokument över en händelse som vi redan känner till.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-01 11:54

Kategori: Recension | Recension: #4720

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?