Krönika

Årets bästa barnböcker 2012


1 av 10


Nina Ulmaja: A, B, C å allt om D
Blir inte bättre än såhär

ABC å allt om D”Begreppet allåldersbok har blivit populärt. Ofta menar man böcker som funkar från yngre tonåren och uppåt. Det sägs att det var Harry Potter som gjorde det rumsrent för vuxna att gilla samma sak som barn. Kanske är fenomenet en spegling av att tv blivit närmast besatt av allåldersprogram…” Läs mer


2 av 10


Lotta Olsson: En annan resa
Sveriges svar på Nalle Puh

enannanresa_omslag”Det här är en fantastisk bok. Vi möter det bästa i en svensk barnbokstradition där man tar barn på allvar och vrider och vänder på psykologiska grundord som ensam, dum och obetydlig. Men vi möter också en inriktning på språket, man går på upptäcksfärd bland ord. Första bokens – detta är den andra – diskussion av ordet konstig är ett bra exempel…” Läs mer


3 av 10


Sanna Toringe: Katt kan på morgonen
Envis, busig och söt kattunge

Katt kan på morgonen”Att kattungar är helt galet busiga, envisa som berg och otroligt söta råder det ingen tvekan om. Dock passar dessa egenskaper också in på barn, speciellt när de är kring ett, två eller tre år. Då gäller det att som kattägare, eller förälder att ha ett väldigt stort tålamod. Sanna Töringe har på pricken lyckats fånga…” Läs mer

4 av 10


Stina Wirsén: Vem är var?
Att gå i cirklar

Vem är var?”Det har varit en dramatisk höst för Stina Wirsén med debatten kring hennes andra barnboksserie om de små brokiga. Vilket har gjort att de två nyutkomna böckerna i den populära Vem? – serien kommit i skymundan. I Vem är var? går nallen och hennes kompisar i cirklar…” Läs mer


5 av 10


Sara Stridsberg: Mamman och havet
Mammors längtan bort

Mamman och havet”I Sara Stridsbergs barnboksdebut är blommorna på träden lika stora som barnens huvuden, de klättrar på balkongräcket utan att det är ett dugg farligt och får alltid som de vill till slut. Milou och lillasyster Tiger bor tillsammans med sina två mammor, Mamma Fin och Mamma Lugn…” Läs mer


6 av 10


Stefan Casta: Humlans herbarium
En skattkista full med sommar

Humlans herbarium”Redan innan jag har öppnat Humlans herbarium är det lätt att tycka om den. Pärmen är klädd i rött tyg med guldbokstäver och små blomliknande stjärnor. På omslaget växer blåklockor i sin finaste prakt och ett runt, förmänskligat bi med ögon, näsa och händer flyger emot dem…” Läs mer


7 av 10


Klara Persson: Molly & Sus
Om tvillingsskap och flätor

Molly & Sus av Klara Persson”Molly och Sus är tvillingar. De föds på samma dag och växer upp tillsammans, lär sig nya saker ihop och spelar fyrhändigt på pianot. Men så finns det en sak till som binder ihop dem, rent fysiskt till och med: flätorna. Molly och Sus föds med flätor som sitter ihop, och det binder dem oundvikligt samman…” Läs mer


8 av 10


Hanna Albrektson: Känslornas pekbok
Känslor som färgglada fåglar

Känslornas pekbok”Man kan vara rädd som en fågel, man kan vara glad som en fågel, man kan vara blyg, man kan vara jäktad, skrattig, nervös, cool, hysterisk, hängig, mätt, arg, trött, ledsen, lycklig. I Känslornas pekbok, illustratören Hanna Albrektsons debutbok, finns det fullt av fåglar med olika känslor…” Läs mer


9 av 10


Moa Eriksson Sandberg: Den första flickan skogen möter
Vem mördade Linda Palm?


Moa Eriksson Sandberg, Den första flickan skogen möter (omslag)”Det är glesbygd, mörka skogar och en hotande underton av sexuellt våld. En tonårsflicka är försvunnen, kanske våldtagen och mördad, och hemtrakten och vuxenvärlden låter plötsligt ana nya, solkiga sidor. Är den i själva verket så trygg, den där lantidyllen föräldrarna drömde om? Det är sommaren innan sjätte klass…”Läs mer


10 av 10


Malte Persson: Resan till världens farligaste land
Anti-astridlindgrenland

resantillvarldensfarligasteland-omslag”Under kort tid har jag läst två barnböcker av två av Sveriges absoluta finförfattare. Lotta Olsson debuterade som 20-åring med en samling sonetter (efter det är man alltid fin). Malte Persson var några år äldre när han gav ut den speedade, postmodernt intellektuella Livet på den här planeten…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 23:12

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?