Recension

: Ingen du känner
Ingen du känner Christina Wahldén
2012
rabén&sjögren
5/10

Platt om hett ämne

Utgiven 2012
ISBN 978912968246
Sidor 207

Om författaren

Christina Wahldén är till vardags kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Hon är född 1965, och debuterade 1998 med ungdomsromanen Kort kjol. Ytterligare ungdomsböcker är bland andra Cell grön (2001), Heder (2002) och Eskort (2003) och 2004 kom kriminalromanen Till salu.

Sök efter boken

Fatma och Aida har just slutat nian. Aida ska tillbringa sommaren med näsan i sina älskade arkeologiböcker, Fatma ska åka med familjen till Turkiet. Innan hon åker måste hon lova Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift med någon äcklig gammal gubbe. Något som, enligt Fatma, inte kommer att ske – hennes föräldrar är inte sådana, de är moderna och liberala.

Naturligtvis är detta precis vad som händer. Det hjälper inte att Fatma protesterar. Familjen, med pappa patriarken i spetsen, har bestämt sig: Fatma ska bli Fikrets brud. En man som beskrivs som djävulen själv, en präktäkta mansgris som slår och våldtar sin unga hustru. Men Fatma hinner skicka iväg ett rop på hjälp till Aida, som inleder ett intensivt räddningspådrag för att få hem sin bästa vän. En operation som någonstans blir alltför otrolig för att kunna passera som trovärdig. Ni som inte vill veta hur det går för Fatma ska sluta läsa här.

För er andra kan jag avslöja att denna mardrömshistoria får sitt happy end, om det nu finns något som heter lyckliga slut på sådana här öden. Med hjälp av Aida kommer Fatma tillbaka till Sverige, slussas genom socialhjälp, tjejjourer och kuratorbesök till ett fosterhem på landet. Den svenska landsbygden är raka motsatsen till den turkiska. Här är det rent, snyggt, ombonat och folk är trevliga och civiliserade. Maten är god och sängarna mjuka. Turkiet är analfabetiskt, smutsigt, elakt och fattigt. Allt är nattsvart och livet hårt. Männen är svin och kvinnorna förtryckta.

Det är sådana bilder som Christina Wahldén jobbar med. Jag vet inte vad jag ska kalla det, men snyggt är det inte. Boken är fylld med klichéer – här finns föga språklig finess. Det är på den tematiska nivån som boken berör – rent litterärt är det svagt. De drygt tvåhundra sidorna är snabbt avverkade och känslan av att ha läst ett stycke ur en rapport eller en utredning signerad Sveriges riksdag är stark. Under läsningen kastas jag tillbaka till högstadiets etik- och moraldagar när vi fick liknande – fast kortare – texter att diskutera. Samma enkla sammansättning, samma givna utfall. Det andas slarv.

Jag vill på intet sätt förringa den här problematiken och dess brännande aktualitet; det är ett viktigt ämne som har sin givna plats i litteratursammanhang, men jag önskar att Wahldén hade problematiserat istället för att, som hon gör nu, polariserat. För att en roman i den här genren ska kunna fungera, samt ges verkshöjd, krävs nyanseringar. Det saknar jag helt i Ingen du känner. Wahldén borrar aldrig särskilt djupt och konflikten blir därför tunn och stum – hemsk, javisst men den stannar också tvärt och står och stampar på ruta ett. Karaktärerna är dessutom platta och otroligt stereotypa. Det är förvånande att så ensidiga porträtt har fått slinka igenom. Målgruppen är också ett frågetecken. Fatma och Aida är tonåringar, två mogna tjejer påväg in i vuxenlivet. Men det är mycket tveksamt om den här historien fungerar på läsare äldre än tolv.

Ska man vara hård är detta bitvis en mycket fördomsfull bok. Även om kulturbegreppet aldrig diskuteras explicit ligger det och skvalpar i bakgrunden – farligt nära den gräns som kan kantra över i helt fel läger. Om Wahldén hade breddat rummet och gett sina röster djup och akustik hade nog detta kunnat undvikas. Ingen du känner skulle då kunna bli en bok att minnas, diskutera och fungera som ett viktigt inslag i samtidsdebatten. Tråkigt nog kommer den, med alla sina brister, att förbli – precis som sin titel – påfallande anonym.

Emelie Eleonora Wiman-Lindqvist

Publicerad: 2012-08-06 00:00 / Uppdaterad: 2012-08-06 18:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4835

2 kommentarer

Hahahahahahhahhahhah

Någon som tex din geve Oregistrerad 2013-04-01 20:04
 

Jaha det visste jag inte, haha vilka töntar.

Någon som tex din geve Oregistrerad 2013-04-01 20:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?