Recension

: Befrielsen
Befrielsen Maria Sveland
2015
Leopard förlag
4/10

En tankeställare om det sexuella våldet

Utgiven 2015
ISBN 9789173435543
Sidor 352

Om författaren

Maria Sveland (född 1974) är utbildad på Dramatiska institutets radiolinje och har sedan dess gjort flera uppmärksammade program för SR och SVT. Som författare debuterade hon 2007 med romanen Bitterfittan. Sedan dess har det blivit såväl romaner och pjäser som fackboken Hatet – en bok om antifeminism (2013).

Sök efter boken

Han kom på cykel i skydd av mörkret och anföll sina offer bakifrån. Örebromannen, en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, satte under flera års tid skräck i en hel stad. Alla anpassade och underordnande sig våldet. Men vad hade hänt om någon eller några hade fått nog, och börjat slå tillbaka?

I Maria Svelands roman Befrielsen prövas detta tankeexperiment. Romanen är löst baserad på överfallen som skedde i Örebro, men Sveland tar ett nytt perspektiv på händelserna och undersöker vad som kan ske när kvinnor tröttnar på att bli slagna sönder och samman. En aktivistgrupp som kallar sig Kvinnornas befrielsefront vägrar acceptera våldet som ett naturligt inslag i deras liv. De börjar slå tillbaka, de överfaller och misshandlar oskyldiga män, för att få polis och samhälle att reagera.

Runt detta kretsar alltså handlingen, samt runt några kvinnor och deras problemfyllda vardag i ett sömnigt Örebro. Cecilia, en ung journalist tvingas flytta tillbaka till sin hemstad för ett vikariat när karriären i Stockholm inte fått fart. Hon har en minst sagt spänd relation till sin mamma, Marianne, som har jobbat hela livet inom äldrevården. Mariannes kollega Helena lockas till de färgstarka kvinnorna i befrielsefronten, en kontrast mot hennes egen trista vardag. Sen är det själva kriminalfallet, och polisen Kajsas slitsamma arbete för att hitta förövaren. Samtidigt blir hon motarbetad av sina manliga kollegor och trakasserad på nätet (som en följd av hennes arbete).

Som idé är Befrielsen intressant. Att lyfta diskussionen och protestera mot normaliseringen av det våld som kvinnor utsätts för varje dag är viktig. Maria Sveland har sedan debuten med Bitterfittan 2007 haft en förmåga att trycka på de ömma punkter som ligger och värker under samhällsytan och den politiska agendan har hela tiden varit en drivande kraft bakom de litterära ambitionerna.

Men denna gång verkar det som skrivkonsten fått stå åt sidan för debatt och idédiskussion. Vid första anblick skulle Befrielsen kunna vara ett nervkittlande drama, men romanen verkar aldrig komma igång och det blir aldrig riktigt spännande. De många lagren av karaktärsbygge uppehåller mig ett tag och den stora behållningen är den ärliga och öppna gestaltningen av kvinnors vardag och deras relation- och yrkesrelaterade problem. Här är det vanliga kvinnor med vanliga jobb som sätts i fokus. Det är övertid, tristess, värkande kroppar, fylla och dåligt sex men också systerskap och viljan att förändra. De sliter. Men de vägrar att ge upp.

Den nära och engagerade karaktärsskildringen är rörande, men jag kan inte komma ifrån det faktum att alla har en sak gemensamt. De heter Cecilia, Helena och Kajsa, de har olika jobb, intressen och personligheter, men ändå talar de med en och samma röst. En röst som gör allt för att peka på mönstren och strukturer, och gör det med hela handen. De tankeväckande diskussionerna och föredragen i befrielsefrontens möteslokaler påminner mer om regelrätta föreläsningar och det bristande intresset för trovärdig dialog gör texten stolpig. Romanen känns till slut som ett långt och övertydligt anförande. Det blir tröttsamt, och tyvärr fokuserar jag mer på svagheterna i texten än på det angelägna ämnet.

Det är synd. För romanen ställer de stora och viktiga frågorna om det sexuella våldet och vad vi ska göra åt det. Det borde väcka känslor av upprördhet och provokation, men när Kvinnornas befrielsefront väl slår tillbaka går det mig nästan obemärkt förbi.

Sandra Svensson

Publicerad: 2015-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-17 07:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6191

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?