Recension

: Europas stålbad. Krisen som slukar välfärden och skakar euron
Europas stålbad. Krisen som slukar välfärden och skakar euron Björn Elmbrant
2012
Atlas
8/10

Vems frihet att göra vad är det egentligen vi pratar om?

Utgiven 2012
ISBN 9789173894036
Sidor 175

Om författaren

Björn Elmbrant (född 1942) är journalist och författare. Han är bland annat ledarskribent på Dagens Arena och har varit verksam på Rapport och Sveriges Radios Studio Ett. Han har skrivit en mängd böcker om svensk politik och ekonomi, däribland Så föll den svenska modellen (1993), Dom där uppe, dom där nere. Om demokratin i Sverige (1997), Hyperkapitalismen (2000) och Dansen kring guldkalven. Så förändrades Sverige av börsbubblan (2005).

Sök efter boken

Tyskarna är less på att betraktas som hela Europas evinnerliga plånbok. Grekerna är hjärtligt trötta på att framställas som slappa och den slösaktiga orsaken till Europas ekonomiska kris. Svenska politiker drar sig uppenbarligen inte för att sprida alla möjliga myter om grekiska pensionsåldrar, de spanska ungdomarna protesterar mot skyhög arbetslöshet och känslan av en fullständig brist på framtid och runtom i Europa verkar högerpopulistiska och rentav nyfascistiska rörelser vara de enda som lyckas slå mynt av eländet.

Hur blev det så här? Är eurosamarbetet, som skulle göra Europa starkare och mer sammansvetsat, på väg att köra det i botten? Kommer medlemsländer att gå i konkurs? Uteslutas? Hoppa av? Vad var det som hände? Och vad är alternativen?

I Europas stålbad. Krisen som slukar välfärden och skakar euron diskuterar Björn Elmbrant allt detta. Det är ungefär 150 lättlästa sidor, förstås inte alldeles uttömmande, men förvånansvärt lärorikt och faktiskt spännande också. ”Eurokrisen for dummies” skriver Isobel Hadley-Kamptz i Expressen, men förklarar att det är bra. Och det är det ju.

När hjälplösheten, passiviteten, känslan av maktlöshet breder ut sig som en blöt dimma och alla andra värden verkas slinta mot eviga statements om vad som är ekonomiskt nödvändigt, då behövs det enkla, resonerande reportage som diskuterar alternativen. Som visar på hur också andra önskar sig något annat.

Det här är den tredje boken jag läser i bokförlaget Atlas reportageserie Vems Europa?. Det är faktiskt den tredje som kommit ut. (De båda tidigare är Magnus Lintons De hatade. Om radikalhögerns måltavlor och Rebecka Bohlins De osynliga. Om Europas fattiga arbetarklass.) Jag har hyllat serien förut och här blir inga avvikelser. Det de gör är så fantastiskt välbehövligt: små, lättbegripliga böcker med en blandning av vardagliga erfarenheter och ideologisk diskussion.

Inte minst det sista är viktigt. I var och varannan bok man plockar upp för att läsa om politik nuförtiden är ideologi påfallande frånvarande. Det handlar om strategier, om marknadsföring, organisation och ledarskap. Men ideologi? Nope.

Ändå är det väl ditåt det måste vända? Någonstans måste vi väl fråga oss vilken typ av samhälle det är vi egentligen vill leva i? Är det ett där länder med helt olika förutsättningar tvingas in i samma nyliberala mall? Där ingen kan justera sin ekonomi med styrmedel som räntor och devalveringar, för att sådant ska vara gemensamt? Där politiken bestäms av Europeiska centralbanken och IMF istället för av medborgarna själva? Där ”frihet” innebär kapitalets frihet att spekulera och flytta runt pengar, men demokratiska, sociala och ekonomiska inskränkningar för själva människorna?

För är det verkligen grekerna som slösat och bedragit? Är det inte snarare samma korrupta maktelit som alltid verkar skratta hela vägen till banken på vanligt folks bekostnad?

Ella Andrén

Publicerad: 2012-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2014-04-16 15:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4668

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?