Recension

: Krona eller Euro
Krona eller Euro Torsten Sverenius
2003
Fischer & Co
8/10

Vet du vad real appreciering betyder?

Vad är bäst, lyssna till politiker eller bilda sig en egen uppfattning? Och i så fall: Utifrån vad ska denna uppfattning bildas?

När det gäller EMU-omröstningen bjuder bägge alternativen onekligen en del problem. Å ena sidan: Låta sig övertygas av de folkvalda är, med tanke på den senaste tidens debatt, en vinglig balansgång mellan överdrivna löften och utmålade skräckvisioner. Å andra sidan: Att gå till källorna och plöja EU:s luntor, dekret och avtal. Det tilltalar antagligen en begränsad del av väljarkåren.

Nå, vilka vet då? Experterna kanske. Ekonomiprofessorerna. Finansanalytikerna. Statsvetarna. Folk som plöjt digra EU-dokument och vet att utvärdera ekonomiska kalkyler.

Journalisten Torsten Sverenius har samlat tolv stycken i en intervjubok som är väl värd att läsa. Sverenius medger att han själv lutar mot ett nej i folkomröstningen. Blir då detta en ”nejbok”? Absolut inte.

I en bra inledning ges en informativ bakgrund till den svenska penningpolitiken och EMU:s förutsättningar. Av de tolv intervjuade är hälften för och hälften mot. Sverenius drivs mer av kunskapstörst än att locka fram argument för sitt eget beslut. Tonen är avslappnad och utformar sig snarare till samtal än regelrätta intervjuer.

Ibland blir det rent av en gnutta underhållande, för att inte säga roligt. Som när Margit Gennser (civilekonom och EMU-skeptisk moderat) minns vad Carl Bildt sa efter kronförsvaret 1992: ”Jag förstår inte hur man ska kunna leva med en flytande krona” (Financial Times), varpå Sverenius konstaterar: ”Det är ungefär som om han hade sagt: ‘Jag förstår inte hur man ska kunna leva med ett system där utbud och efterfrågan bestämmer priset på en vara.’”.

Carl Bildt alltså.

Boken avslutas med en ordförklaring där både ekonomiska och politiska begrepp tas upp. Vet du vad real appreciering betyder? Inte!

Läs då denna bok nu! Antingen förlorar boken sitt värde efter den 14: september eller så dröjer det många år innan den åter blir aktuell.

Anders Edwartz

Publicerad: 2003-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 00:27

Kategori: Recension | Recension: #837

2 kommentarer

http://www.nejtilleuron.se

Jan Nyberg Oregistrerad 2003-08-19 14:49
 

http://www.JanNybergärsosse.nu

siri Oregistrerad 2003-08-20 13:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?