Recension

: Give peace a chance
Give peace a chance Yoko Ono
2007
Bakhåll
5/10

Beatles-samlare för fred

Utgiven 2007
ISBN 9789177422600
Språk Engelska
Medförfattare John Lennon

Om författaren

Yoko Ono föddes den 18 februari 1933 i Tokyo. Som 18-åring flyttade hon till New York där hon utvecklade sin performancekonst. Några år senare flyttade hon tillbaka till Japan för att sedan landa i London 1966, där hon träffade John Lennon. De gifte sig 1969. Hon bor fortfarande kvar i The Dakota Building på Upper West Side i New York, där hon levde med John innan han mördades 1980.

Sök efter boken

Paret Lennon/Ono behöver knappast någon närmare introduktion. Att Lennon var, och att Ono både var och är, engagerade fredsaktivister behöver nog inte heller beskrivas närmare. I den här boken finns detta arbete för fred dokumenterat. Det är ett hopplock av utdrag ur sångtexter, teckningar, foton från deras ökända bed-ins, citat från presskonferenser med mera. Med boken följer också en dvd-skiva med två kortare filmsekvenser.

Innehållsmässigt känner man snabbt igen budskapet från sånger som "Imagine" eller "Happy Xmas": om vi kan föreställa oss en fredlig värld, så kan det också bli verklighet. Krigen är över, om vi vill. Make love, not war. Mer avancerade än så blir tankegångarna inte heller i den här boken – tvärtom är det just dessa mantran som upprepas gång på gång, om än i något varierande formuleringar.

Den här boken skaffar man sig alltså knappast för några djuplodande texter, på den fronten är boken snarast ganska tunn. Bilderna (eller filmerna på dvd:n) är väl inte heller särskilt unika. Det här är istället en utgåva för den frälste samlaren, för helheten är ändå ganska snyggt sammansatt. Det är också just som en samlarpryl förlaget själv marknadsför den. Lennon- och/eller Beatles-fans är alltså sannolikt den målgrupp som kommer göra Bakhålls utgåva lönsam – andra kan nog lika gärna sätta på "Imagine" och få sig samma budskap till livs i musikalisk form.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-07-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-25 01:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2558

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?