Jättebra bok! Men fungerar den som ENSAM källa till att förstå sig på Mellanösternkonflikten? Absolut inte. Samtliga skribenter är väldigt vänstervridna i sina åsikter, vilket också tydligt syns i boken. Om boken nu ska handla om en koflikt, som per definition innebär att två eller fler parter alltså inte kan komma överens – var finns kritiken mot Palestina och deras ledare? Samtliga skribenter är alldeles för insyltade i Israel, att de glömmer bort vad som finns runtomkring Israel. Är Mellanöstern endast Israel? Knappast. Mellanöstern borde väl också innefatta en rad muslimska länder, eller hur? Hur är det där? Hur ser demokratisynen ut där? Hur rättvist är det för olika religiösa grupper där? Har t.ex kristna en talan i Saudiarabien? Behandlas judar väl i Iran? Varför tar inte skribenterna upp detta? Varför är det viktigt för Per Garthon att upplysa sina läsare om vilka övergrepp judarna gör i Israel – men totalt ointressant vilka övergrepp muslimerna gör i Gaza, Dubai, Egypten, Libanon, Iran, Jordanien, Syrien etc etc etc?

Relevant? Absolut. Om du vill lära dig att förstå hur Israels motståndare tänker, måste man titta bortom Israels gränser. Om du vill lära dig att förstå hur Israels ledare tänker, räcker det inte med att se vad den Israeliska armén gör. Detta missar boken att tala om.

Kortfattat: Om man är intresserad av Mellanösternkonflikten, och vill veta vad vissa med vänster-åsikter tycker i frågan, är boken Inshallah helt lysande. Men man missar tyvärr hela sanningen. Den får du söka i andra böcker.