Nyhet

Harrison hämnas i nya boken

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och en populär och produktiv författare och uppskattad föreläsare, flitigt förekommande i media. 2000 tilldelades han Augustpriset i fackbokskategorin för Stora döden.

Hösten 2003 hade han ett förhållande med en av de doktorander han handledde och för ett tag sedan fick han en varning av Statens ansvarsnämnd för att efter förhållandet ha använt sin maktposition till att misskreditera doktoranden akademiskt.

I förordet till sin nya bok Förrädaren, skökan och självmördaren jämför han indirekt de bibliska gestalter boken handlar om med lätt identifierade personer på Historiska institutionen. Det skriver studenttidningen Lundagård idag, och citerar ur förordet:

Framför mig stod Judas Iskariot – förrädaren som sålde sin bästa vän till fienden. Snett bakom lutade sig Pontius Pilatus – den ansvarslöse myndighetspersonen som vägrade stå för sina handlingar och offrade en oskyldig människa. Och på soffan i hörnet satt en småleende Maria Magdalena. Judas, Pontius, Maria. Personer som i ena stunden är goda och rättframma, i andra stunden djävulska och farliga. Nog kände jag igen dem alla från min förfärliga höst.

Lunds doktorandkår är kritisk till att Harrison kopplar samman sin före detta doktorand med en ”ångerköpt hora” och trots Ansvarsnämndens varning framställer sig själv som ett ”oskyldigt offer” och ”lättfångat byte”. Kåren har därför beslutat att återigen anmäla professorn för trakasserier.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-03-30 17:33 / Uppdaterad: 2011-01-15 19:35

Kategori: Nyhet

8 kommentarer

Konstig karl.
Och blir man "hora" av att vara tillsammans med honom?
Varning utfärdas.

P Oregistrerad 2005-03-31 16:40
 

Man undrar ju om det inte vore vettigare att lägga det där med varningen (som väl faktiskt inte betyder särskilt mycket?) bakom sig istället för att själv riva fram det hela tiden? Ostrategiskt.

momo Oregistrerad 2005-04-02 20:43
 

Jag tycker att Harrisons förläggare borde ta sitt ansvar och inte publicera förord som gränsar till förtal. Dessutom borde kvällstidningarna sluta att utmåla mannen som ett offer för illistiga kvinnor (rota gärna fram hans artikel om kvinnlig ondska som Expressen publicerade julafton 2003). Han är en driven författare och en bra föreläsare, men han har en störd självuppfattning och oförtjänt mycket medial makt…

elisabeth Oregistrerad 2005-04-04 11:10
 

Jag är intill döden trött på att folk tror att jag förtalar kolleger och kallar doktorander för horor. Något sådant har aldrig skett och har heller aldrig kunnat beläggas ens av mina värsta fiender. Allt detta är lögn och baktaleri, ursprungligen påhittat av tidningen Lundagårds redaktör Karin Olsson. Boken "Förrädaren, skökan och självmördaren" (Prisma) handlar i själva verket om antika och medeltida legender samt om deras betydelse för tvåtusen års mänsklig traumahantering. Inget annat. Läs själva. Bilda er en egen uppfattning istället för att sprida ovederhäftigt skvaller! För övrigt: den som tror att jag har en sjuk kvinnosyn bör läsa bokens närmast feministiska avsnitt om Maria Magdalena (s. 80-169), vilket baseras på åratal av noga redovisad forskning. Det känns oerhört bittert att trots detta bli beskylld för att ha en "störd självuppfattning".

Dick Harrison Oregistrerad 2005-04-08 18:29
 

Boken kommer naturligtvis att recenseras även på dagensbok.com. Till dess kan jag bara konstatera att det knappast bara är tidningen Lundagård och doktorandkåren som uppfattat förordet som problematiskt, utan också en hel rad recensenter (se nya länkar). Att boken i övrigt fått mycket bra kritik, i synnerhet kapitlet om Maria Magdalena, får ställas mot det intryck förordet uppenbarligen gjort. Om författarens avsikter inte stämmer överens med det intrycket är det förstås beklagligt, men knappast ett faktum som gör alla andra till löst förtal.

Ella Andrén Redaktionen 2005-04-12 12:58
 

Svagt av dagensbok.com att fortsätta trenden med att skriva "ångerköpta hora" om det inte ens är sagt. Dock kommer ju detta att göra att Dicks bok kommer att sälja som aldrig förr.

Jan Oregistrerad 2005-04-18 21:46
 

Frasen i fråga är inte våran, det är ett citat – därav citattecknen – ur tidningen Lundagård. Se länk till vänster.

Björn Waller Redaktionen 2005-04-18 22:33
 

Och Lundagård i sin tur citerar ur Harrisons bok. Påpekas bör kanske att det så vitt jag förstår är ett citat ur boken om medeltidens syn på Maria Magdalena, medan kopplingen mellan Maria och doktoranden görs i förordet. Att det däremot "inte ens är sagt" vet jag inte riktigt var du fått ifrån, Jan.

Och jag tror visst att boken kommer att sälja bra. Möjligen till någon liten del på grund av att förordet blivit så omskrivet, men framför allt för att det verkar vara en mkt intressant bok och för att Harrison är en mkt bra författare. Det ändrar emellertid inte problemet som nyheten handlar om.

Ella Andrén Redaktionen 2005-04-19 12:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?