Recension

: Förrädaren, skökan och självmördaren
Förrädaren, skökan och självmördaren Dick Harrison
2005
Prisma
7/10

Seglivade, lockande historier

Utgiven 2005
ISBN 51839946
Sidor 319

Om författaren

Dick Harrison (född 1966) är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett 30-tal böcker. 2000 fick han Augustpriset för Stora döden. 2007 debuterade han som skönlitterär författare med den historiska romanen Ofärd. Harrison har också agerat programledare för historiska teveprogram, vunnit På spåret flera gånger och skrivit mängder av tidskriftsartiklar och blogginlägg.

Sök efter boken

Det står inte mycket skrivit om Maria Magdalena i Bibeln. Inte heller finns det mycket information om Josef av Arimataia eller för den delen om Judas Iskariot. Om Pontius Pilatus finns, förutom de bibliska källorna, en del romerskt källmaterial men att kalla det rikligt är en överdrift. Ändå har dessa bifigurer rönt stor uppmärksamhet under historien och samtliga har de blivit sammankopplade med diverse mer eller mindre utvecklade historier.

De har tillskrivits utförliga släktbiografier, deras påstådda resor har beskrivits liksom deras fromhet och ondska. Skildringarna går dessutom ofta isär och de tidigkristna dokument som påträffats ger långt ifrån några entydiga svar. Olika grupper har således antingen helgonförklarat eller förpassat dem till helvetet.

Förklaringen till dessa uppblåsta historier finner Harrison i den bibliska potentialen och karaktärernas lockande placering. Genom att personerna fanns omnämnda i den viktigaste av skrifter, i närheten av huvudpersonen, kunde helt enkelt inte de tolkande, berättande och manipulerande skriftställarna lämna dem därhän. Det var omöjligt under senantiken och medeltiden och det är fortfarande lika svårt att låta det som står stå för sig självt. Som exempel på det nämner Harrison bland annat Dan Browns Da Vinci-koden och Mel Gibsons The passion of the Christ. Liksom medeltidens förvrängande krönikörer fabulerar Brown och Gibson fritt efter förlagan och nu liksom då tenderar många att svälja budskapen med hull och hår. Historierna är ju så bra!?

Maria Magdalena var således ingen ångerköpt hora enligt Bibeln, lika lite som Josef av Arimataia kan knytas till den heliga Graal. Bibeln säger heller inget om att Pilatus anammade Jesus läror och det är till och med oklart om Judas verkligen var den förrädare han utpekats som. Dessa efterskapade berättelser, vilka Harrison dissekerar, ger emellertid mycket information om hur den kristna religionen utvecklats.

Förrädaren, skökan och självmördaren är en god sammanfattning av dagens forskningsläge kring de aktuella karaktärerna. Någon helt ny kunskap handlar det inte om. Både själva demaskeringen och analyserna av de mångfacetterade historierna är väl genomförda. Dessutom är Harrisons språk i vanlig ordning lättillgängligt och välformulerat vilket gör det här till en mycket läsvärd bok som också ligger rätt i tiden.

Per Warmark

Publicerad: 2005-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1602

2 kommentarer

Tidigare recensioner har givit vid handen att Dick själv finns på plats i boken, som ett offer eller en ställföreträdande Krist. Kan det inte vara intressant i recensionen? Jag menar inte doktorandhistorien, men det sägs (ok, har inte läst denna bok) att hans personliga åsikter om rätt och fel, offer och bödel liksom genomsyrar.

elisabeth Oregistrerad 2005-04-27 13:49
 

Det är riktigt att Harrison i förordet skriver om sig själv och drar paralleller till de karaktärer han valt att skildra. Att hela boken skulle vara genomsyrad av personligt hämndbegär är däremot en förvanskad och överdriven sanning. Boken är, vilket jag hoppas framgick av recensionen, både bra och saklig. Jag valde således att lämna det omttalade förordet okommenterat för att istället fokusera på bokens egentliga tema. Dessutom är förordet redan behandlat på dagensbok.com (se länk)

http://www.dagensbok.com/litteraturnyhet.asp?id=272

Per Warmark Medlem 2005-04-27 15:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?