När Tamar kommer in på teaterestet på högstatusskolan Norra Latin i Stockholm är det en dröm som går i uppfyllelse. Här har hennes idoler gått. Här går de unga stjärnskott som hon hittills bara följt på sociala medier. Hon flyttar från familj och vänner i trygga Östersund och blir inackorderad i Bredäng, men det är inte så lätt att komma in bland de privilegierade innerstadsungdomarna i den nya klassen.
Där går bland andra Clea, dotter till en känd skådespelerska och en lika känd författare. Clea har stått på scen sedan hon var åtta år och spelade ett av Medeas barn mot sin mamma. Hon har varit med i tv:s julkalender. Hon är en it girl, som i hemlighet oroar sig för att hennes mest eftertraktade dagar redan passerat, och hon blir tillsammans med Tim, klassen andra kändisbarn och enfant terrible.
Mellan dess två, Tamar och Clea, växlar perspektivet i Norra Latin, Sara Bergmark Elfgrens minst sagt efterlängtade nya ungdomsroman, och eftersom de här bara går i ettan på gymnasiet kan det kanske finnas skäl att också hoppas på en fortsättning?
Hör du till dem (oss) som nästan fått ont i magen av ängslig längtan efter mer av Engelsforstrilogin (Bergmark Elfgrens debut och genombrott, skriven tillsammans med Mats Strandberg, ifall du nu istället skulle råka höra till de obegripligt oinvigda), ja, då kan jag redan här ge ett lugnande svar. Nej, det är inte så likt att det känns som en trött upprepning, men ja, här finns allt du längtat efter: enormt välskrivna och komplexa karaktärer, en levande och vass miljöskildring och dessutom lite magi som ställer allt på sin spets.
Att Tamar alls kommit in på Norra Latin beror nämligen på att hon gjort en fantastiskt bra ansökningsmonolog som Puck, det kluriga andeväsendet i En midsommarnattsdröm (bara en av många Shakespearereferenser i Norra Latin). Hon är emellertid inte den första att spela just Puck på skolan. Där finns en gammal legend om en begåvad gymnasist, Erling Jensen, som för länge sedan försvann spårlöst, efter att ett mystiskt dödsfall drabbat publiken under premiären av En midsommarnattsdröm. Erling sägs hemsöka skolan, och snart börjar Tamar ana att hon kan ha fått övernaturlig hjälp med det bejublade antagningsprovet.
I Norra Latin väver Bergmark Elfgren samman teaterns alla myter med dess krassa verklighet av manliga genier, hård konkurrens och hierarkier. Romanen hade recdatum samma vecka som uppropet #tystnadtagning publicerades, och det är knappast förvånande att flera recensenter har gjort en koppling däremellan. Också här finns en rad manliga ”genier” som omvärlden tassar på tå omkring. Osäkra villkor och krassa vinstintressen gör att få vågar eller tillåts protestera.
Det är problematiskt att såväl stå mitt i det som att stå utanför och längta in, men genom de två positionerna, Cleas och Tamars, tecknar Bergmark Elfgren en fullödig och komplex bild av en miljö så spännande att själva magin och mysteriet egentligen känns sekundär.
Publicerad: 2017-11-15 00:00 / Uppdaterad: 2017-11-14 12:27
En kommentar
Jag tycker att boken är rätt platt och fylld av Klichéer. Det är som författaren bockat av en lista när det gäller karaktärer och handling.
(obs spoilers nedan)
- Blyg huvudperson som i hemlighet beundrar den coola tjejen på skolan. Känner sig utanför gemenskapen. – check
- Cool tjej som är tillsammans med den sviniga men populära killen. Tycker att han är ett svin men umgås med honom ändå – check
- Den snygga och mäktiga killen som är en röv av rang. Kommer dessutom från en känd/mäktig familj – check
- Stor konspiration där mäktiga män(niskor) strävar efter makt på bekostnad av redan utsatta människor -check
- Endast den blyga tjejen kan göra något åt de elaka – check
- Blyg tjej och cool tjej finner varandra på slutet – check
#
Kommentera