Jag tyckte i många år att slipsar var det dummaste man kunde ha i sin garderob. Definitivt inget en gammal punkare som jag skulle befatta sig med (trots att Johnny Rotten i Sex Pistols faktiskt ofta hade slips).
Av nån anledning råkade jag sedan få ett arbete som bland annat innebar att jag en dag satt med fem fulla flyttkartonger begagnade slipsar som skulle sorteras efter ålder, utseende, fabrikat etcetera. Nånstans i sorterandet började jag tycka att vissa av slipsarna faktiskt var riktigt fina. Nu har jag till min (lilla) skam två smockfulla slipsgalgar i garderoben och tycker att det är riktigt roligt att få ha på mig en fin slips i festliga sammanhang.
Andreas Nylund som har skrivit den här boken började ha slips regelbundet när han var 12 år. Är man en smula kreativ blir det kanske trist att knyta den på samma sätt varje dag år ut och år in. Själv hade jag inte funderat särskilt mycket på just knuten och dess möjligheter till omväxling, det har däremot Andreas gjort.
Knyt slipsen! Innehåller en liten slipshistorisk genomgång och trettio olika slipsknutar. Den är illustrerad med färgfoton på de färdiga knutarna, en liten beskrivning på var han hittat dem och ett uppslag med bruksanvisning för var och en av knutarna.
Jag hade tänkt att knyta mig igenom de (i mitt tycke) snyggaste knutarna och dokumentera resultaten här. Men tidsbrist, min allmänna fumlighet och koncentrationssvårigheter gjorde det projektet omöjligt. Från början valde jag ut sju stycken knutar som jag verkligen tyckte var något.
Resultatet blev istället (efter en hel del slipstrasslande) två stycken lyckade knutar och ett exempel på hur fel det kan bli om man inte koncentrerar sig ordentligt.
Knutexempel nummer ett: Treenigheten (knut: J. Bergling, foto: K. Carlsson) Nylunds personliga favorit. Beskriven som:
”En tredelad slipsknut till större festligheter som bröllop och födelsedagar.”
Efter några misslyckanden framför spegeln fick jag till slut till den, faktiskt riktigt fin och inte så svår trots allt.
Knutexempel nummer två: Morgonstjärnan (knut: J. Bergling, foto: K. Carlsson)
”En assymmetrisk knut med flera flikar som faller ner längs ena sidan av knuten som strålar från morgonstjärnan.”
Något lättare att knyta än treenigheten, efter ett slipsbyte blev jag riktigt nöjd med resultatet, första försöken var med en mönstrad slips, då blev det alldeles för rörigt och finessen syntes inte riktigt.
Knutexempel nummer tre: Eldredge (knut J. Bergling, foto: K. Carlsson) Enligt uppgift påhittad 2011 av nån filur som heter just så i efternamn.
”Många påstår att den här knuten är den bästa att knyta inför arbetsintervjun, den signalerar självsäkerhet och sticker ut.”
Hmmm, trots ett flertal försök (bad till och med min sambo om hjälp) så gav jag till slut upp, jag lovar att den inte såg ut så här i boken. Om det berodde på nån brist i bruksanvisningen eller på mig låter jag vara osagt.
Knyt slipsen! är väl inte direkt den mest oumbärliga bok jag har kommit i kontakt med i år. Men har man en garderob fylld av speciellt utvalda slipsar och vill piffa till sitt slipsbärande ett snäpp till så är den riktigt rolig. En typisk presentbok, förlaget rekommenderade den som farsdagspresent.. Jag rekommenderar den till den som tycks ägna lite eftertanke åt sitt kläd- och slipsval. En underhållande onödighet helt enkelt.
Publicerad: 2014-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-29 19:20
En kommentar
hej
#
Kommentera