För mig är det en tröst att plantera lökar om hösten. Det är ett sätt att ta avsked från sommaren och blicka fram mot våren. Susanna Rosén kallar det för mirakel i sitt förord, att de små bruna lökarna förvandlas till en lysande blomprakt. Jag är inte mycket för mirakel, men jag är beredd att hålla med henne.
100 Vårlökar är en vacker och inspirerande bok för den som vill ha en introduktion in i vårlökarnas värld. Här presenteras 100 olika sorters lökar, de allra vanligaste, och de lite mer ovanliga.
När jag läser den här boken är jag på väg ut till mitt landställe. Ni trogna läsare här på dagensbok.com vet redan att det är en torr tallbacke, att de evinnerliga tallarna tar både vatten och ljus, trots att vi hugger ner dem en efter en. Dessutom kryllar det av rådjur. Så hjälp är nödvändigt och det får jag av 100 Vårlökar.
Jag får svar på vilka lökar som rådjuren inte gillar, dessutom tips på hur man håller dem borta. Om man gräver ner lökarna lite längre och sticker ner pinnar tätt i marken, så att rådjuren sticker sig när de ska äta, får lökarna oftare vara ifred. Allium doftar starkt av lök, därför kan även andra sorters lökar runt omkring få vara ifred.
Snödroppar och pärlhyacinter har små lökar som torkar ut snabbt, dem ska man plantera så tidigt som möjligt, helst så snabbt som de har kommit ut i butikerna i början av september.
Sagt och gjort, jag gräver ner snödroppar och pärlhyacinter, satsar även på några sorters påskliljor, eller Narcisser som man säger på blomspråk, och Scilla, som går under gruppen Blåstjärna i boken. Gräver tills jag får ont i händerna och jord under naglarna, känner mig närmare naturen och allt det där.
När jag kommer in igen och läser vidare så dreglar jag över de där underbart vackra bilderna på tulpaner i slutet av boken. Blir avundsjuk på alla som har en trädgård utan rådjur och bitterkalla vintrar där allt fryser sönder. Uppenbarligen finns de. Men Susanna Rosén har svar även för mig. I hinkar och lådor kan man plantera lökar och ha på balkongen, där finns inga rådjur! För att hålla värmen i hinkarna kan man klä dem med bubbelplast eller trasmattor. Hinkarna kan också förvaras i källare eller förråd, så länge det är under 8 grader, annars börjar lökarna växa.
100 Vårlökar har verkligen svar på alla nybörjarens frågor. Du som redan vet hur djupt man ska gräva och vilka lökar som passar i vilken jord och när de blommar uppskattar antagligen en lite mer avancerad bok.
Publicerad: 2011-10-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-15 23:38
En kommentar
[...] Med hopp om vår [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).