Recension

: Fy vad äckligt!
Fy vad äckligt! Anna Hansson
2023
En bok för alla
6/10

Uäck!

Utgiven 2023
ISBN 9789172219359
Sidor 32
Först utgiven 2018
Illustratör Johanna Kristiansson

Om författaren

Anna Hansson, född 1981, är utbildad lärare med tio års erfarenhet av yrket, men jobbar sedan 2015 som författare på heltid. Hon skriver främst för barn och unga och älskar spöken och monster av alla dess slag.

Sök efter boken

Jag brinner för En boks för allas devis. De ger ut litteratur i läsfrämjande syfte. Böckerna väljs ut tillsammans med kritiker, författare och bibliotekarier. Det känns sunt och viktigt att bra böcker får en chans till att nå ut till fler och att fler får chansen att nås av bra böcker.

Jag kände inte till denna titel men blev nyfiken. Vem tycker inte att det känns lockande av en bok som handlar om äckliga saker? En bok som lockar om fakta om det vi bestämt är äckligt med kroppen. En bok som frossar i snor, svett, kiss, spya, hud, öronvax blod, prutt och bajs.

Jag är personligen rätt kräsmagad men jag har kompisar och även barn i min närhet som tycker att det är superspännande med bajs och liknande.

Har man det intresset eller är genuint intresserad av biologi så är det här boken för dig. Det här är en berättelse om kroppsvätskor som inte bara är ute efter att äckla. Den vill även bidra med fakta.
Visste ni till exempel att du sväljer några deciliter snor om dagen? Är du förkyld kan det bli lika mycket som ett paket mjölk.

Alla människor och djur som har en ryggrad har rött blod. Andra, som maskar och bläckfiskar, kan däremot ha helt andra färger på blodet. Rosa grönt eller blått till exempel!

Den här boken frossar i äckliga saker och förklarar dem också. Visst har du undrat varför vi pruttar/fiser? Antagligen vet du att alla människor pruttar. Det händer ganska ofta, tjugo gånger på ett dygn ungefär. Fast allra mest pruttar vi på natten, när vi sover. Alla fakta som finns med har faktagranskat av en specialist i allmänmedicin. Det känns tryggt för mig som vuxen men det är inget som kidsen som jag läser boken för efterfrågar. De litar på de kunskaper som förmedlas i boken.

Illustrationer är tydliga, humoristiska och ganska övertydliga. Det jobbas mycket med tankebubblor en en del prat-ditos. Jag skulle kanske önska mig lite mer seriösa bilder som inte spelar så mycket på skratt och humor, men barnen som jag läst boken för har köpt innehållet som det är. De fascineras av det det vi läst tillsammans och skapar egna bilder och sammanhang.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2024-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2024-02-28 18:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9115

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?