Recension

: Använd dem som du vill
Använd dem som du vill Lina Rydén Reynols
2022
Nirstedt/litteratur
7/10

Kött och hunger

Utgiven 2022
ISBN 9789189389380
Sidor 210

Om författaren

Lina Rydén Reynols (född 1983) är uppväxt i Falun, Karlstad, Huddinge och Norge. Hon bor numera i Stockholm och arbetar i förlagsbranschen och har även drivit Stockholms litteraturmässa. Hon debuterade 2019 med Läs mina läppar, den första boken att ges ut på förlaget Nirstedt/litteratur.

Sök efter boken

I en dystopisk tillvaro råder hunger. En kvinna bor på en gård tillsammans med andra människor och arbetar med jordbruk för att försöka mätta allas munnar. Så råkar hon ut för en olycka och upptäcker i och med det att hennes kropp har en alldeles särskild förmåga att regenerera kroppsdelar. Plötsligt har hon kött att ge till dem som hungrar.

I sammanhängande dikter ställer Lina Rydén Reynols frågor om kropp, ägande och utnyttjande på sin spets. Kvinnan erbjuder sina medmänniskor kött att äta, i gengäld kräver hon unga pojkar att mätta hennes egen sexuella hunger. Köttet luckras upp, kroppen tillåts vara ohelig och användbar.

På många sätt speglar dikterna kvinnans feberyra när hon – ständigt – ligger i sin sjuksäng för att läka fram nya kroppsdelar: avslagen inför vad som sker, upphackad och vindlande mellan det inre och det yttre, mellan ett jag och ett hon. Logiken får läggas åt sidan till fördel för känslor, stämningar, suggestiva bilder och moraliska frågeställningar. Samtidigt finns det en tydlig berättelse och kronologi dikterna emellan. Frågan är dock om detta hade behövts.

Styrkan hos Använd dem som du vill ligger i den suggestiva stämningen som Reynols lyckas väva fram. Ämnet kött, kropp och utnyttjande är också intressant och Reynols lyckas hitta vinklar och vrår som känns nya och spännande. Mot slutet börjar det dock kännas något tjatigt; man väntar lite på att något nytt ska hända. Och nya saker händer – handlingen utvecklar sig, men den känns dels sekundär, dels inte tillräckligt motiverad för att fängsla läsaren. Kanske hade boken tjänat på att fungera mer som diktsamling, mindre som den hybridform den har nu. Eller, kanske hade en starkare story och en mer välmotiverad dramaturgisk utveckling fått hybridformen att fungera.

Reynols har dock hittat fram till ett spännande tankeexperiment som bär tillräckligt bra för att Använd dem som du vill ska kännas både ögonöppnande och omvälvande.

Nadja Gollbo

Publicerad: 2022-08-17 00:00 / Uppdaterad: 2024-02-17 21:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8851

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?