Recension

: London bortom London
London bortom London: En vandring mellan storstadens byar Anders Steinvall
2020
Carlsson Bokförlag
5/10

London runt i ett par vandringsskor

Utgiven 2020
ISBN 9789189063174
Sidor 291

Om författaren

Anders Steinvall född 1958 har en bakgrund som journalist på Dagens Nyheter där han bland annat var korrespondent i Moskva. Han har tidigare givit ut Det nya London – Frontlinjer 2015 samt Rytmen av London – En resa genom mångfaldens geografi 2018.

Sök efter boken

Sedan jag var i London senast, hösten 2015, har såväl Brexit som Coronapandemin lagt en våt filt över alla resplaner. Så mycket bättre då att kunna ägna sig åt lite ”fåtöljresande”! London bortom London bär undertiteln En vandring mellan storstadens byar. Med andra ord lovar boken att ta med mig på den sortens upptäckande jag gillar allra bäst – till fots och på behörigt avstånd från de vanligaste turistfällorna.

Inledningsvis promenerar Anders Steinvall igenom Londons berömda kungliga parker den varmaste dagen i juli 2019. Därefter tar han med oss på strövtåg längs Capital Ring, en vandringsled som slår en cirkel runt Storbritanniens huvudstad. Hade jag orimliga förväntningar om jag hade räknat med kartor, gärna tecknade? Dessa lyser med sin frånvaro. Visserligen hänvisar Anders Steinvall till var man kan hitta kartor på nätet eller i bokhandeln. Men jag kommer inte riktigt över min besvikelse.

Hur som helst, författaren gör lärda utflykter till ett London bortom de vanliga turiststråken. 47 procent av ytan i Greater London är skog, park eller trädgård. Vi svenskar älskar att tro att det bara regnar i England. I själva verket skiner solen mycket, vet jag efter att själv ha bott söder om London i två år. Vår och sommar är långa och varma och det växer så att det knakar. Engelska parker, allmänningar och trädgårdar kan därför uppvisa överraskande lummig och varierad grönska. Tänk bara Kew Gardens!

Anders Steinvall uppehåller sig bara förstrött vid vandringsetappernas beskaffenhet. Detta är inte en guidebok av det praktiska slag som varnar för strama uppförsbackar och sankmarker eller pekar ut tillgång på exempelvis toaletter och dricksvatten. Växt- och djurliv uppmärksammas i allmänhet bara i förbifarten. Nej, författaren är snarare inriktad på kulturhistoria, arkitektur och samhälleliga frågor. Gott så.

Vi får veta vilken ek som är Mick Jaggers favorit i Richmond Park. Anders Steinvall filosoferar över varför John le Carré skriver så lite om sitt älskade Hampstead Heath. Han skildrar hur invånarna i Blackheath, en av de bäst bevarade Londonbyarna, slog tillbaka planer på grandiosa motorvägar – inte en utan två gånger på 1960- och 70-talen.
Detta är trevlig läsning, tillika utmärkt ”fåtöljvandrande” om det engelska uttrycket armchair travelling får försvenskas. Jag hoppas få följa Capital Ring på riktigt någon gång. Men kanske blir det utan denna bok då den ju saknar praktiska kartor…

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2021-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2021-03-21 22:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8408

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?