Recension

: Socialism på jiddisch
Socialism på jiddisch: Judiska Arbeter Bund i Sverige Håkan Blomqvist
2020
Carlssons
7/10

Spännande om bortglömd historia

Utgiven 2020
ISBN 9789189063259
Sidor 238

Om författaren

Håkan Blomqvist, född 1951, är en historiker vid Södertörns högskola som forskar om bland annat den svenska arbetarrörelsen, Sovjetunionen, och antisemitism och rasism.

Sök efter boken

Den internationalistiska, judiska arbetarrörelsen Bund grundades utifrån en dröm om att avskaffa kapitalismen, och införa socialism internationellt. Rörelsen kom att blomstra i många länder, inte minst i Östeuropa, främst under mellankrigstiden. Men rörelsen skulle i hög grad komma att krossas brutalt av nazisternas folkmord på judar i alla områden som kontrollerades av nazi-Tyskland eller deras allierade. Efter Andra Världskriget skulle överlevare dock försöka bygga upp organisationen såväl i Europas ruiner som i Amerika.

En del bundister hade kommit att ta sin tillflykt till Sverige, under eller direkt efter kriget. Det är om dessa personer som den här boken handlar. Det är en i huvudsak bortglömd historia som här nu för första gången skildras av historikern Håkan Blomqvist. Författaren har gjort ett gediget forskningsarbete i de arkivmaterial som finns bevarade såväl i Sverige som i USA, och skildringen av denna historia är mycket källnära. I fokus står några av de individer som kom att spela en central roll i försöken att bygga upp en svensk gren av Bund, som exempelvis Paul Olberg som intog en central roll i organisationen samtidigt som han hade täta kopplingar exempelvis till det svenska socialdemokratiska partiet.

Genom dessa bevarade arkivmaterial lyckas Blomqvist väl skildra problemen som organisationen mötte med att försöka organisera judar i exilen; allt från ekonomiska bekymmer till kvardröjande trauman från kriget och folkmordet utgjorde enorma problem för dem. Många av de bundister som kom till Sverige hade dessutom inte planer på att stanna permanent i Sverige, utan en ambition att fortsätta resan vidare, exempelvis till USA. Att bygga upp en organisation på en sådan grund visade sig därför svårt. Bara efter några få år började många lokala föreningar uppleva problem med att upprätthålla verksamheten just för att så många medlemmar hade avflyttat. Utropandet av staten Israel skulle också komma att utgöra ytterligare en utmaning för bundisterna. Bund hade nämligen historiskt alltid motsatt sig den sionistiska ideologin, men efter Förintelsen kom allt fler judar att sympatisera med sionistiska idéer om en judisk nationalstat som ett sätt att skydda sig mot antisemitism.

I sin helhet ett spännande och viktigt verk om en allt för bortglömd del av såväl den internationella arbetarrörelsens som Sveriges historia.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2020-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2020-12-18 17:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8317

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?