Nyhet

Årets Augustprisvinnare

Ikväll delades årets Augustpriser ut. De gick, i den skönlitterära klassen, till Lydia Sandgren, för Samlade verk; i fackboksklassen, till Elin Anna Labba, för Herrarna satte oss hit, och, i barn- och ungdomsboksklassen, till Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson, för Humlan Hanssons hemligheter.

Här nedan hittar du våra recensioner av de tre vinnande böckerna. Alla årets nominerade hittar du här, och samtliga pristagare genom tiderna hittar du här.

Dessutom delades Lilla Augustpriset ut till Nanna Mikkelsen, 19 år, från Södra Sandby. Hennes novell, ”Offret”, går att läsa i sin helhet på Augustprisets hemsida, här.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris tilldelades förläggare Per I Gedin.


Lydia Sandgren: Samlade verk
Vänskap, kärlek och ett försvinnande

”Den dag Cecilia försvann var väl som alla andra. Eller? Vad var egentligen det som hände och varför lämnade Cecilia allt? När forskaren, hustrun och tvåbarnsmamman plötsligt försvinner verkar det accepteras av familjen på ett märkligt sätt. Som att det är precis vad man kunde vänta sig av Cecilia Berg, en kvinna som värderat…” Läs mer


Elin Anna Labba: Herrarna satte oss hit
Staten, samerna och tvångsförflyttningarna

”Får jag sörja en plats som aldrig har varit min? Den frågan ställer sig Elin Anna Labba i inledningen till den här boken om 1900-talets tvångsförflyttningar av renskötande samer i Sverige. Det är också en fråga som i hög grad kommer att genomsyra boken i grunden. För ett sekel sedan började den svenska staten alltså att…” Läs mer


Kristina Sigunsdotter: Humlan Hanssons hemligheter
Humlan Hansson

”Humlan Hansson är elva år och går i 5C. Hennes bästis Nour går i parallellklassen. Så var det i alla fall tills nyligen. När Humlan kommer tillbaka till skolan efter att ha haft vattkoppor i två veckor har allting vänts till en KATASTROF. För bästa kompisen Nour har börjat vara med hästtjejerna istället…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2020-11-23 22:00 / Uppdaterad: 2020-11-23 22:49

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?