Recension

: Hundra (sidor) hundar
Hundra (sidor) hundar Lena Sjöberg
2020
Opal
8/10

Hundfrossa som tar sig

Utgiven 2020
ISBN 9789172262805
Sidor 100
Illustratör Lena Sjöberg

Om författaren

Lena Sjöberg (född 1970) är illustratör och författare. Hon debuterade 2005 med barnboken Hur man hittar en skatt, och har både illustrerat egna och andras böcker. Lena Sjöberg bor i byn Mörtfors i östra Småland. Hon både skriver, illustrerar samt formger sina egna böcker.

Lena Sjöberg – författarens hemsida.

Sök efter boken

Som hundägare älskar jag det mesta som handlar om hundar, förutom hundtryck på kläder och andra textilier. Jag kan fastna i olika hundforum på nätet och gråter när jag ser på veterinärprogram på tv. Lägg därtill att jag är väldigt förtjust i Lena Sjöbergs poetiska bilderböcker. Därför blev jag naturligtvis nyfiken och förväntansfull på Hundra (sidor) hundar.

På baksidan står det:

Vill du lära dig en massa intressant om olika hundraser? Vill du bli en hejare på valpträning? Vill du utvecklas som hundägare? Välj en annan bok.

Och det var väl heller inte vad jag trodde om boken. Den börjar rätt ljuvligt med en illustration av en hund och dess anatomi, med hänvisning till olika sidor i boken där de anatomiska delarna kommer att behandlas. Till exempel päls (sidorna 2, 35-36, 82) eller reproduktionsorgan (sidorna 24, 85).

Sen fortsätter det lite pajigt med olika hundar såsom bandhund (spelar i band), blindhund (som är just blind), en bullterrier som bakar bullar… Inget jag drar på munnen åt. Därefter kommer en passage om vad hundar gör och där blir det bättre och lite småkul när hundar spårar, hårar samt tuggar.

Det bränner till när vi når avsnittet om psykologi.

Benzon och Stefan lär oss om hur vi kan få en okomplicerad relation och en smidig vardag tillsammans.

Stefan Nordin är en sådan där hopplös hundägare som försöker resonera sönder istället för att snabbt korrigera, samt ängsligt bevekas av sin hunds blotta uppenbarelse. Det blir både komiskt samt skapar en lätt igenkänning. Rubriken ”Fasthet och konsekvens” har strukits över och ändrats till ”Inkonsekvens”.

Ju längre in i boken jag kommer desto mer förtjust blir jag, och vid flera omläsningar växer den. Kommer på mig själv att fnissa till här och där. Relationen mellan ägare och hund skildras på ett rörande men samtidigt dråpligt sätt. Detta parat med de charmiga illustrationerna. Det är något med hundarnas och människornas pyttesmå munnar och ögon som det hela tiden jobbas med på ett subtilt, skickligt vis. Det skapar en knorr till bilderna som i sin tur lirar bra med texterna som är handskrivna med en fantastisk skrivstil få förunnas.

Förlaget Opal saluför Hundra (sidor) hundar i sin nya satsning som de kallar presentböcker. Istället för en blomma när du går bort tar du med dig en liten bok. Det är någonstans en fin tanke, och jag vill hoppas att det blir en succé. Dock är jag en sådan där jävel som vill köpa mina egna böcker. Och denna skulle jag kunna köpa.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-11 07:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8251

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?