Recension

: Röd epik
Röd epik Joshua Clover
2019
Nirstedt/litteratur
8/10

Joshua Clover har en revolution att berätta om

Utgiven 2019
ISBN 9789198505443
Sidor 92
Orginaltitel Red Epic
Översättare Johannes Björk
Först utgiven 2015

Om författaren

Joshua Clover, född 1962, är litteraturprofessor, poet samt en av företrädarna för det så kallade Post-Crisis Poetics. Han undervisar vid University of California, Davis, och skriver även film- och musikkritik. Hans första bok att översättas till svenska är Röd epik från 2019.

Sök efter boken

Enligt SAOL betyder epik ”berättande diktning”. Det är en passande titel på Joshua Clovers diktsamling. Han är en kontroversiell poet och i vilken riktning han lutar politiskt gör titeln tydligt. Bokomslagets plakatlika stil signalerar aktivistens angelägenhet och tvärs över baksidan proklamerar han ”HÖR UPP JAG HAR NÅGOT ATT BERÄTTA FÖR DIG –” med stora bokstäver.

Det här är första gången Clover översatts till svenska, men han har gett ut flertalet diktsamlingar och fackböcker tidigare och han är en säker skribent och poet. Dikterna är uppställda enligt olika mönster över boksidorna. Propert uppradade strofer varvas med sjok av komplett prosa och dikter där raderna hackats upp som fallande fransar. Tonen varierar mellan allvar, humor och ironi men rakt igenom är det ändå jämnt. Det är samma jämna angelägenhet, samma jämna grundläggande världssyn och samma jämna språksäkerhet hela boken igenom.

Dikterna handlar om samhället, det där vi lever som inte fungerar – angelägenheten i det som vi avtrubbade människor stöter ifrån oss för att vi inte orkar ta in hur det verkligen är ställt. Men det handlar också minst lika mycket om litteraturen och litteraturhistorien. Jag hänger bara med på en bråkdel av alla associationer och referenser som Clover pekar mot.

Ibland påminner det om UKONs repetitiva uppradningar, i alla fall på ytan. Till exempel genom det raka, okonstlade språket, och visst finns där en liknande lekfullhet, även om Clovers dikter lämnar lite mindre yta öppen:

En revolution kommer att äga rum eller inte. Om det senare var dessa dikter enbart underhållning. Om det förra kommer den att lyckas eller misslyckas. Om det senare var dessa dikter bättre än inget. Om det förra kommer den att innehålla upplopp eld samt plundring och dessa kommer att sprida sig eller så kommer de inte det. Om det senare var dessa dikter bara kuriosa. Om det förra kommer den att föra med sig fler upplopp manifest barrikader samt slagord och dessa kommer att förvandlas till folkliga sånger eller så kommer de inte det.

Eva Wissting

Publicerad: 2020-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2020-01-11 22:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7977

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?