Recension

: Boken om att få syskon
Boken om att få syskon Maria Frensborg
2019
Bonnier Carlsen
7/10

Syskonskapet: fakta och förväntningar

Utgiven 2019
ISBN 9789178032815
Sidor 40
Illustratör Maija Hurme

Om författaren

maria frensborg. Foto: Eva Lindblad Foto: Eva Lindblad.

Maria Frensborg föddes 1974 i Uppsala. Under skoltiden bodde hon i Härnösand, men har nu flyttat tillbaka till Uppsala och bor i ett pappfärgat hus med två barn och en man. Förutom att skriva arbetar hon som gymnasielärare i svenska och engelska. Hennes debutbok Ellen, Sorken och hemligheten kom 2012.

Sök efter boken

På samlingen har Mika något viktigt att berätta.
-Jag ska få ett syskon, säger Mika. En bäbis.
-Vad ska bäbisen heta? frågar Rut.
Det blir tyst en stund. Sedan svarar Mika:
-Den ska heta Glitterbäbisen!

Det är på förskolan som Mika berättar att hen ska få ett syskon. Kompisarna är nyfikna och diskussionen utmynnar i lekar på temat. I kuddis börjar barnen föda nallebäbisar och kuddbäbisar. Samtidigt förklaras det med hjälp av förskolegruppen hur olika syskonsammansättningar kan se ut.

Alma och Viola är också syskon. De är tvillingar.
Det betyder att de låg i magen samtidigt.
Först föddes Alma och direkt efter föddes Viola.
På samma dag.

En annan förskolekompis har syskon med samma pappa, men inte samma mamma. När syskonen bor hemma hos sin mamma längtar hon så mycket att det nästan gör ont.

Mika iakttar kompisarna och ser fram emot att köra vagn och åka ståbräda. Sedan börjar hen fundera på vad Glitterbäbisen gör inne i mammas mage hela dagarna? Och hur ser den ut därinne? Och hur ska den komma ut ifrån magen? Finns det en dörr?

20190825_181338

Mamma förklarar lugnt och pedagogiskt hur bäbisar kommer ut ur magen, och också hur de kommer in dit från början. Det är den vanliga historien med mammans ägg och pappans frö som träffas och börjar växa tillsammans. Men det finns ju andra sätt att få bäbisar på. På Mikas gård bor Hilkka som har en hund och två mammor. En doktor på sjukhuset stoppade in frön i mamma Lindas mage, men inte i mamma Saras. Mikas kusin ska också få ett syskon men det finns i ett annat land. Ingrid och hennes mamma ska åka och hämta henne. Mormor ska också följa med.

20190825_181317

Bäbisen bor länge i mammas mage. Årstider kommer och går. Men så kommer den ut. Den har en konstig navel. Doktorn förklarar att det var genom den som bäbisen fick mat när den låg i magen. Nu äter den mjölk, säger Mika. Eller så dricker den ur nappflaska, berättar doktorn.

20190825_181425

Illustrationerna är milda och fulla av fina små detaljer att samtala kring. Det jobbas med blickar och leenden. Historien är som ni märker inkluderande och det är något som bilderna förstärker genom olika hudfärger på karaktärerna och pappor som hämtar på förskolan. Vad huvudpersonen Mika har för kön är inte relevant för berättelsen. På slutet funderar kompisarna på förskolan på olika frågor som får pedagogiska, raka svar. Där finns också illustrationer på hur bäbisen (här förekommer aldrig ordet foster) växer i magen.

Det mesta andas förväntan, frid och fröjd i Boken om att få syskon. Men ibland blir det lite jobbigt. Som insikten i att det nya syskonet ska sova i ens gamla säng. Eller att föräldrarna inte vill att bäbisen ska heta Glitterbäbisen, utan något helt annat.

På sjuttiotalet var barnböcker om hur barn blir till fulla av fakta som kanske inte alltid efterfrågades av målgruppen. Illustrationer på styva manslemmar och uppfläkta kvinnosköten var vardagsmat. Sedan skedde en förändring och det blev flummigt och blommigt. Jag gillar att det nu, såsom i Boken om att få ett syskon landat i ett sansat mellanting. Här berättas det utan inlindande fraser om hur det går till, och vi bjuds också på olika berättelser. Det blir aldrig pekpinnigt eller flummigt. Vill barnet veta mer ställer det väl frågor under läsningen, tänker jag.

Den här boken passar från två och upp till runt sex år och bakar in frågor och fakta i historien. Det är en fin berättelse att läsa tillsammans och stanna till och diskutera det som väcks under bokens gång. Den går naturligtvis att läsa även för barn som inte väntar syskon. Särskilt i förskolan tror jag att den kan bidra till många spännande, filosofiska samtal. Att få syskon är stort, svindlande och lite skrämmande. Tro mig, jag har varit med om det fem gånger.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2019-08-26 23:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7830

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?