Nyhet

Sveriges radios litteraturpriser 2019

På fredag delas Sveriges Radios litteraturpriset ut vid en gala som i år går av stapeln i Växjö. Fyra romaner, fem diktsamlingar och fem noveller är nominerade i respektive kategori.

De fem novellerna är specialskrivna för radion och har utsetts av en jury. Därefter har lyssnarna fått rösta. Novellerna går att höra här på Sveriges Radios hemsida. De är: ”Mattan” av Annika Norlin, ”Gråterskans söner” av Duraid Al-Khamisi, ”Uppbrott” av Mona Mörtlund, ”Mammas lilla prins” av Mårten Melin och ”Dokhtaram, min flicka” av Golnaz Hashemzadeh Bonde.

De fem nominerade diktsamlingarna är: Ædnan av Linnea Axelsson, Anteckningar av Tua Forsström, Att snara en fågel av Ingela Strandberg, Rösterna från Avocadobergen av Thomas Tidholm och Överlevorna av Matilda Södergran. Motiveringarna finns att läsa här på Sveriges Radios hemsida.

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris är Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg, Lugnet av Tomas Bannerhed, Geniet från Breslau av Lena Einhorn och Allting växer av Lyra Koli. Vinnaren utses av en lyssnarjury bestående av bokcirklar, i år från Småland och Öland. Deras diskussioner kan man följa i radion under veckan.

Här på dagensbok.com har vi recenserat följande nominerade böcker:


Sara Stridsberg: Kärlekens Antarktis
Den vackraste skildringen av kärlek och död

”Det finns en enda anledning till att jag tvekar att ge Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis högsta betyg; att det riskerar att ge potentiella läsare för höga förväntningar. Och har man för höga förväntningar blir man ju ofta besviken. Men samtidigt måste man som recensent vara rättvis – och Kärlekens Antarktis är en av de…” Läs mer


Tomas Bannerhed: Lugnet
Fågelhistorier som skrämmer och kittlar

”’Måndag kl. 03.46 Hej Urban! Jag skriver för att gratulera på födelsedagen. Jag skickar med två grytlappar som jag har virkat på sysselsättningsterapin. Det är ett gammalt handarbetsmönster från Blekinge. Jag hoppas att du får användning för dem. Du kan tvätta dem i 60° om det skulle behövas. Jag har det rätt så jobbigt…” Läs mer


Lena Einhorn: Geniet från Breslau
Kemiska formler innan första världskriget

”’Fritz hade just blivit exponerad för vetenskapsvärldens stora hemlighet: Forskningsinstitutioner var kungariken, och deras invånare styrdes och motiverades av samma faktorer som styrde och motiverade invånarna i alla riken. I första hand känslor, i andra hand rationellt tänkande. Alldeles särskilt gällde detta de riken som…” Läs mer


Lyra Koli: Allting växer
Dystopi som engagerar

”Den populära Netflix-serien Black Mirror har ett nytt tema varje avsnitt, men nästan alla verkar gå ut på att människor omfamnar ny, fantastisk teknik, som sedan ofelbart leder till att de blir djupt olyckliga och/eller mentalt förslavade. Det är välgjort, snyggt, och oftast skrämmande på ett sätt som sätter sig under huden på en. Men…” Läs mer


Linnea Axelsson: Ædnan
Ett litterärt storverk om samiska hjältar

”Den tunga volymen med den helvita tjocka ryggen och den kantiga, strama typografin som växer längs omslagets framsida. Jag håller ett fjäll i min hand. Diktverkets tre delar Ædnan, Ædni, Ædno – marken, modern och älven – har gemensamma etymologiska rötter i ett nordsamiskt ord vars ungefärliga betydelse är ‘stor’. Det…” Läs mer


Tua Forsström: Anteckningar
Att förvalta i förtvivlan

”Tua Forsströms senaste diktsamling, med den anspråkslösa titeln Anteckningar, är en sorgebok. Med små medel och varsamma skiftningar bryter den sig rakt in i läsaren och vänder upp både förlusten och världen blir kvar i all sin obegriplighet. Det handlar om ett barn som inte längre finns. Tillvaron är skör, men…” Läs mer


Ingela Strandberg: Att snara en fågel
En rå drömvärld

”Texten rör sig fritt i Ingela Strandbergs bok Att snara en fågel, utan hindrande interpunktion eller rubriker. Sidorna är luftiga och ofta fåradiga. Det är en mytisk värld som tar plats mitt i vår verklighet. En värld som är drömsk och rå. Boken innehåller två diktsviter, först ‘Kopparödlan’ och sedan den som gett namn till boken, ‘Att snara en…” Läs mer


Thomas Tidholm: Rösterna från Avocadobergen
De små människornas skildrare

”Min bekantskap med Thomas Tidholm började när mina barn var små i slutet av 1990-talet och vi läste hans och hans frus Anna-Claras böcker om Ture för våra telingar. Det fanns en nästan filosofisk dimension i framförallt Ture sitter och tittar som jag gillade starkt, vars text jag snart lärde mig utantill. Den kom väl till pass när vi var…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-04-11 10:00 / Uppdaterad: 2019-04-11 06:43

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?