Recension

: Girls will be girls
Girls will be girls: Klä upp sig, klä ut sig och våga agera annorlunda Emer O'Toole
2016
Ordfront
7/10

Kan man välja en annan roll?

Utgiven 2016
ISBN 9789170378140
Sidor 303
Orginaltitel Girls will be girls: dressing up, playing parts and daring to act differently
Översättare Johanna Svartström
Först utgiven 2015

Om författaren

Emer O’Toole är skribent, forskare och lärare och intresserar sig för bland annat teater, film och performance. Hon kommer från Irland, men bor för närvarande i Kanada, där hon är verksam vid Concordia University i Montreal. O’Toole har skrivit boken Girls will be girls: klä upp sig, klä ut sig och våga agera annorlunda (2015, på svenska 2016).

Sök efter boken

”Könsroller” framstår numera, åtminstone i akademiska kretsar, som ett daterat begrepp. Det har någonting att göra med att det ger sken av en tydlig skillnad, mellan den man spelar och den man i själva verket är (eller kanske med att forskare hela tiden vill mynta nya teorier och begrepp?). Samtidigt undrar jag om vi inte med det alltmer omhuldade ”performativitet” lite gått varvet runt? Återigen pratar vi om hur vi iscensätter oss själva som könsvarelser, som kvinnor, män eller kanske något annat. En som gör just detta är den irländska teatervetaren Emer O’Toole.

I Girls will be girls skakar O’Toole liv i den där ganska sömniga metaforen om iscensättande och börjar fråga sig: Varifrån kommer de här självnedvärderande replikerna, egentligen? Vem är det som skrivit det här sopiga manuset? Och: hur gör jag för att skapa mig en annan roll?

O’Toole både förankrar sina resonemang i relevanta teorier och förklarar dem på ett lättbegripligt sätt, men mest av allt handlar Girls will be girls om ett personligt arbete, utifrån personliga erfarenheter, ofta med den egna kroppen i centrum. Hon skriver om yngre jag som svälter sig själv för att bli smal, som uttrycker vänskap genom komplimanger och make-overs, som försvarar kvinnors underordning med valfrihetsargument för att bli omtyckt av män och som tar på sig hushållssysslor för att det inte ska bli bråk eller i kvinnlig solidaritet, och om att en gång fimpa en cigarett i ansiktet på en tafsare som vägrat att ta ett (stort antal) nej.

Hon skriver om experiment med att vara sig själv på ett annat sätt, om hur hon blir bemött när hon plötsligt, istället för sina vanliga slampiga Halloween-kostymer, klär ut sig till kille. Om att vägra raka benen och om att rätt som det är vara jagad av pressen som ”Den kvinnliga kroppsbehåringens ansikte utåt”. Om att våga pröva olika sätt att vara, för att kanske hitta fram till ett som känns mer bekvämt, mindre begränsande och självdestruktivt. Mer öppet för möjligheter.

Visst finns det områden där det irländska samhället uppenbarligen är mer konservativt än det svenska, men skillnaderna – åtminstone om man som jag är uppvuxen i något av en håla – är knappast oöverstigliga. Här finns mycket att känna igen sig i, vilket för mig är en stor del av behållningen: hjälpen att få syn på och formulera erfarenheter. Ställa frågor.

Jag är kvinna, flicka, tjej, men vad är det egentligen som gör mig till det? Hur jag ser ut mellan benen? Möjligheten att bli eller inte bli med barn? Kroppen som ska baxas in det förment ”naturligt” kvinnliga? Skammen över att bli tafsad på, och skammen över att vara den som ingen bryr sig om att tafsa på? Den inlärda rädslan för att utmana med hur och var man rör sig, parad med den statistiska kunskapen att det i själva verket är farligast att vara hemma med den man älskar?

Emer O’Toole gestaltar de här frågorna lättsamt, roligt och tänkvärt och hon bjuder generöst på såväl sina tillkortakommanden som på sitt mod och sin kreativitet. Är man en något sånär van läsare av feministisk litteratur kan man förstås hävda att vi väl hört allt det här förut – men är det verkligen så enkelt? Hur många gånger måste vi höra det för att något ska förändras?

Ella Andrén

Publicerad: 2017-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2017-02-07 09:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6839

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?