Recension

: Skottet
Skottet Mary Louise Kelly
2016
Massolit förlag
7/10

Skott, lögner och familjeband

Utgiven 2016
ISBN 9789176790298
Sidor 396
Orginaltitel The Bullet
Översättare Christina Stalby
Först utgiven 2015

Om författaren

Mary Louise Kelly är utrikesreporter. Hon har ägnat tjugo år att resa runt i världen och jobba. Hon bor i Washington DC och i Florens med sin familj. Skottet är hennes andra bok.

Sök efter boken

Man tror att man känner någon.
Sedan en dag så springer man. Springer på riktigt, det bränner i lungorna, benen pumpar. För rädd att stanna och se sig om. Det visar sig att jag har sprungit i hela mitt liv. Jag har bara aldrig insett det.

Föreställ dig att du har en ihållande smärta i handleden. I flera månader. Du härdar ut, men när smärtan blir vidrig och dessutom får dina fingrar att fumla och ditt grepp om din väska att falna måste du gå till läkare. Tänk dig att magnetröntgen visar att du har en kula i nacken. Ja, en kula som sitter alldeles intill ryggraden. Men du har aldrig blivit skjuten Och inget ärr finns i din nacke. Du fattar ingenting men konfronterar dina föräldrar. Och det visar sig att det hela är sant.

När du var knappt tre år blev du adopterad. Dina biologiska föräldrar blev kallblodigt mördade och du själv var ytterst nära att stryka med. Kulan som dödade din mor gick vidare in i dig och har nu vilat intill din ryggrad i närmare trettiofem år. Ingen har berättat detta för dig, och du har inga minnesbilder. Din värld rasar. Du börjar ifrågasätta dina adoptivföräldrar och dina så kallade äldre bröder. Samtidigt som du inleder en kärleksaffär med din läkare börjar du nysta i din tragiska barndom. Vilka var dina föräldrar innan de dog? Vem var du? Varför är inte deras dubbelmord uppklarat?

Allt det här är trettiosjuåriga Caroline Cashion med om i boken Skottet. Snacka om att mattan dras undan. Sökandet efter hennes förlorade föräldrar tar henne till Atlanta, staden hon föddes i. Där får hon kontakt med polisen som utredde morden samt vänner till de döda föräldrarna. Caroline är en sökande och reflekterande själ som inte ger sig när saker trampar vatten. Dock får hennes snokande konsekvenser. Någon är ute efter henne. Är det samma människa som var ute efter hennes föräldrar en gång i tiden?

Skottet är en välskriven, mustig och rafflande historia full av humor och svärta. Jag tycker om hur berättelsen vågar dröja kvar vid detaljer och grotta in sig i snåriga funderingar för att i nästa stund virvla i väg. Huvudpersonen Caroline är rapp, vass, arg, öm, nyfiken och modig. En komplex och levande karaktär som är lätt att irritera sig på, tycka om och vilja veta mer om. Hennes sökande rör till hennes liv rätt ordentligt och jag oroas och mår lite illa. Det är ruskigt spännande det här.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2016-08-17 19:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6651

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?