Recension

: Nyheter på tre rader
Nyheter på tre rader Félix Fénéon
2015
Ersatz
7/10

Festlig filur?

Utgiven 2015
ISBN 9789187891212
Sidor 258
Orginaltitel Nouvelles en trois lignes
Översättare Magnus Hedlund

Om författaren

Félix Fénéon (1861-1944) var fransk konstkritiker, anarkist, gallerist, förläggare, tjänsteman på franska krigsministeriet och notisskrivare på tidningen Le Matin.

Sök efter boken

Félix Fénéon tycks ha varit en mycket intressant figur. Trots att han arbetade åt det franska krigsministeriet var han en glödande anarkist. I slutet av 1800-talet var den europeiska anarkismen full av relativt missriktade idealister som gärna slängde bomber omkring sig. Troligtvis slängde Félix själv aldrig någon bomb, men han inspirerade nog till en del sådant då han skrev i en mängd anarkistiska publikationer. 1894 blev han och 29 andra misstänkta anarkistiska bombentusiaster (bland dem fanns även den svenske konstnären Ivan Aguéli) ställda inför rätta. De blev alla frikända men Fénéon blev av med arbetet på krigsministeriet.

Han hade dock andra järn i elden och tycks ha klarat sig rätt bra utan sin tjänstemannapost. Han skrev konstkritik, startade tidningar (han var med och startade Vogue till exempel), redigerade böcker (bland dem den första utgåvan av Arthur Rimbauds Illuminationer som Fénéon pillade ihop från författarens hög med lösa lappar). Han var även gallerist (den ende Matisse litade på) och James Joyce förste franske förläggare.

1906 tog han av någon anledning tjänst som notisskrivare åt tidningen Le Matin, där skrev han små korta nyhetsnotiser om högt och lågt, från det banala till det tragiska. Tanken var aldrig att dessa notiser skulle ges ut i bokform men hans älskarinna (Camille Plateel) hade samvetsgrant saxat dessa ur tidningarna och samlat dem i en klippbok som man fann efter hans död. Att de gavs ut var alltså ren tur. Ja, tur! De är nämligen klart läsvärda även nu när själva nyhetsvärdet har försvunnit ur dem. De är (ofta) minimalistiska mästerverk. Han hade en mycket säregen stil och ofta skrattar jag till även när notisen handlar om något tragiskt. Ironi, sarkasm, mild humor, förundran inför mänskligheten och en viss resignation, allt kan man finna i dessa treradingar. Nedan kommer några relativt slumpmässigt valda exempel (som jag av olika tekniska anledningar inte lyckats få att bli till just tre rader på skärmen):

”Om min kandidat förlorar, så tar jag livet av mig”, deklarerade monsieur Bellavoine från Fresquienne (Seine-Infériure). Han tog livet av sig.

Hängande i dörren fick en aningen kraftig resenär i Ménilmontant sin vagn att välta, och krossade skallen.

De strejkande i Ronchamp (Haute-Saône) kastade en arbetare, som envist fortsatte att arbeta, i vattnet.

Harold Bauer och Casals kommer att ge en konsert idag i Saint-Sébastien. Dessutom kan det tänkas att de duellerar.

Av fem musselätare, anställda vid 2:a artillerikompaniet (Nice), är två döda, Armand och Geais; de övriga sjuka.

På boulevard Carnot i Vésinet anföll en bil i full fart en skock får. Tre dog.

Nyheter på tre rader innehåller närmare 250 sidor av sådana små finurligheter. Jag är förtjust och rekommenderar absolut en genomläsning. Förlaget Ersatz förtjänar en applåd för att de har givit ut detta på svenska i sin bokserie Udda Pärlor. Hur de som notiserna handlar om upplevde att få sina personliga tragedier lite raljant återgivna i miniformat framgår dock inte av historien.

Joel Bergling

Publicerad: 2015-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-13 21:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6346

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?