Recension

: Jordstorm
Jordstorm Mons Kallentoft
2014
Forum
7/10

Imploderande om hämnd och längtan efter sammanhang

Utgiven 2014
ISBN 9789137137506
Sidor 292

Om författaren

Mons Kallentoft är uppvuxen utanför Linköping och bosatt på Mallorca. Satanskäftarna är den trettonde boken om Malin Fors.

Sök efter boken

Efter att ha avhandlat fem årstidsbundna spänningsromaner gav sig Mons Kallentoft in på de fyra elementen. Nu är det dags för det tredje elementet och boken heter Jordstorm. I tyfonens öga befinner sig såsom alltid kriminalinspektör Malin Fors. Hon vars känslor sparkar inåt, klöser sönder inuti men stannar där. För att överleva har hon i många år haft ett destruktivt förhållande till alkohol, ett sug som hon fortfarande kämpar emot. För att dämpa demonerna inom sig tränar Malin Fors stenhårt. Hon springer tills det svartnar för ögonen och hon kräks. Det blir hennes sätt att förflytta suget till en energi. Inte helt sunt. Men Malin Fors förstår inte sina egna känslor och det gör henne mänsklig.

Jordstorm präglas av en ödesmättad tystnad. Det är i mitten av maj och arla morgon då en hundägare gör en fasansfull upptäckt i ett dike vid Göta kanal. Där ligger den döda kroppen av en naken ung man, utan synliga spår av våld. Det visar sig vara en före detta sverigedemokrat som som numera bytt sida. Samma kväll anmäls en ung flicka försvunnen. Tecken tyder på att hon blivit bortförd och snart ser polisen ett samband mellan fallen. Den unga flickan heter Nadja Lundin och är sexton år och skriver samhällskritiska artiklar, brinner för integration, hållbarhet och yoga. Polisen får tecken på att Nadja faktiskt lever, men att tiden är utmätt. Här börjar en desperat jakt för att rädda liv. Samtidigt visar det sig att den döda mannen, Peder Åkerlund, inte alls lämnat sverigedemokraterna. Han var i högsta grad aktiv.

Den rådande trenden inom svenska deckare är att kapitlen är indelade efter datum och att fallet är löst inom en vecka. Jordstorm följer den mallen. Det är effektivt polisarbete, där det inte slarvas med ledtrådar. Mitt i utredningen kämpar Malin Fors med att hålla samman privatlivet. Hon har återigen inlett en relation med journalisten Daniel Högfeldt. Denna gång är de närmare varandra, men Malin spjärnar. Hennes integritet är så stark att den går att ta på även om hela hennes inre glöder av oförlöst längtan. Dottern Tove har gått i pappa Jannes fotspår och arbetar som volontär i västra Kongo på ett barnhem. Malin Fors ligger sömnlös av oro och saknad om nätterna.

Jordstorm är den första boken om Malin Fors med kollegor där de döda inte talar. Den som talar är istället den försvunna Nadja. Från sitt ”fängelse” under jorden kämpar hon för sitt liv, blir till en mycket liten flicka som vill ha sina föräldrar och ber om förlåtelse. Även mördaren kommunicerar, dels genom mejl och gömda brev till polisen samt genom minnesfragment.

Mons Kallentoft har sagt att han aldrig kommer att låta sina böcker filmatiseras, vilket jag tycker är en smula synd. Dock blir hans deckare mer och mer filmiska i sitt berättande. Upplösningen på Jordstorm är inget undantag. Nagelbitande och förlösande.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-12-30 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-30 10:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5973

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?