Nyhet

Vecka 27: underhållning och existentialism

En kompis till mig gick precis i mål med en kickstarterinsamling för sitt datorspel om vad som händer med livet när en pappa kört ihjäl sitt barn av misstag. Hur ser den depressionen ut, hur handskas en människa med en sån sak? Samma typ av frågor som en får under läsningen av Stig Dagermans Att döda ett barn, en berättelse jag blev påtvingad i skolan och som fick mig att upptäcka Dagermans författarskap.

Om min kompis datorspel kommer vara en del av läroplanen får framtiden utvisa, vad som går att konstatera redan nu är vilken skillnad i status olika uttryck har. Philip Teir blev beskylld för klassförakt när han jämförde Jens Lapidus senaste med en Bamsetidning. De där böckerna som visar sig vara ”inkörsport” till ytterligare läsning verkar vara förbjudna att kritisera. I min, förvisso begränsande, erfarenhet från bokhandeln jag jobbar i, är nästa steg efter Lapidus ofta böcker à la Svensk maffia. Inget fel i det, men är detta läsande något vi automatiskt måste hylla? Litteratur kan ju faktiskt få vara underhållning lika väl som ett dataspel kan vara existentiell.

Förhoppningsvis blir veckan på dagensbok.com en bra blandning av dessa två:

Idag recenserar Daniel Kajsa Grytts romandebut Nio dagar, nio nätter. Grytt tycks vilja berätta om orättvisor i samhället och maktspel inom relationer men fastnar i stereotypa gestaltningar och ett inte helt lyckat språk.

På tisdag recenserar Nina Djävulens Vändkrets av Michael Bulgakov. En helt fantastisk läsupplevelse som får högsta betyg!

På onsdag recenserar Tomas Philip K Dicks sf-klassiker Palmer Eldtritchs tre stigman i nyutgåva. Dicks idéer fascinerar alltid men inom sf-genren känns den rent stilistiskt en smula daterad.

På torsdag recenserar Sara antologin Det arbetande folket utgiven av Föreningen Arbetarskrivare. Noveller, serier och poesi som beskriver dagens samhällsklimat.

På lördag är det dags för nytt tema, denna gång blir det Almedalen och politik som står i centrum på dagensbok.com

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-06-30 09:48 / Uppdaterad: 2014-07-02 20:43

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?